időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Áprilistól drágább lesz a cigaretta

Hírösszefoglaló
2007.03.30. 23:00

Április elsején 2,7 százalékkal nő a cigarettára kivetett jövedéki adó. Az adóemelést még tavaly nyáron jelentette be a kormányfő az Új egyensúly program ismertetésekor. Az akkori döntés értelmében 2006 szeptemberében már 5,7 százalékkal nőtt a cigaretta jövedéki adója, és két további lépésben, 2007 áprilisában s szeptemberében 2,7-2,7 százalékkal emelkedik.
Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI-nek elmondta: nem tapasztaltak kiugróan magas adójegyrendeléseket az adómérték-változást megelőző időszakban, nem várható, hogy emiatt a központi költségvetésnek milliárdos nagyságrendű jövedékiadóbevétel-kieséssel kellene számolnia. Rámutatott: a jogalkotók évekkel korábban korlátokat építettek a rendszerbe, hogy a dohánygyártók ne tudjanak tartalékolni az adójegyekből. Eszerint az áremelkedés előtti 45 napban a dohánygyárak már csak a havi átlagos mennyiség alapján igényelhetnek adójegyet, illetve az áremelkedést követő 15 napban dohánykészleteiket ki kell vinni a raktárakból. Ez a korlátozás az importálók, illetve tagállami behozatalt végzők esetében még szigorúbb, hiszen ezek a gazdálkodók az adómérték-változás hatálybalépését követően kizárólag az új mértéknek megfelelő jeggyel ellátott cigarettát hozhatják be Magyarországra. A kereskedőknél elhelyezhetők a cigaretták, így arra lehet számítani, hogy az áprilisi adóemelés miatt nem fog jelentősen nőni a cigaretták fogyasztói ára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.