Emelkedés a börzén

A pénteki és a hétfői gyengülő kereskedés után tegnap megfordult a trend. A BUX 0,90 százalékos emelkedéssel zárt. A magyar tőzsdei indikátor javulását az okozta, hogy az OTP és a Mol iránt megnövekedett az érdeklődés. A régió tőzsdéi nem tudták követni a pesti eseményeket. A varsói és a prágai indikátorok veszteséggel zártak, a moszkvai mutató viszont 0,3 százalékkal javult. Az elemzők szerint ma, azaz a négynapos ünnep előtt alacsony aktivitás várható a börzén. A bankközi devizapiacon a forint 250,50-es szintig gyengült, majd zárásra korrigált, és előző szintjére erősödött.

2007. 03. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfordult a BUX iránya. Ugyan hosszú távú fordulatot nem vár senki, de tegnap, kétnapos csökkenés után korrigált a magyar piac. A BUX egypontos pluszban nyitott, és délig 23 123,22 pontos napi csúcsára emelkedett. A délután azonban – kisebb kihagyásoktól eltekintve – csökkenéssel telt el. Záráskor a hazai tőkepiaci indikátor – 0,90 százalékos emelkedés után – 23 048,40 ponton állapodott meg. A magyar piacra nem voltak hatással a nemzetközi események. Londonban, Frankfurtban „gyengélkedtek” az indexek, a későn nyitó amerikai börzék beeséseit is sikerült kikerülnie a magyar piacnak. Tokióban a Nikkei 225 index háromnapi javulás után 0,66 százalékos veszteséget szenvedett el.
Pesten a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek. A Mol és az OTP által vezetett emelkedés erőteljes volt. A két papír önmagában 19 milliárd forintnyi forgalmat produkált a 23,2 milliárd forintos teljes üzletmenetből. Az olajipari részvények árfolyama kereken egy százalékkal, a banki papírok 1,7 százalékkal lettek drágábbak. A Richter 0,4 százalékkal erősödött, míg a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 0,2 százalékkal javult. A Magyar Telekom félszázalékos beesése mögött az állhatott, hogy míg hétfőn a trenddel szemben tudott haladni a távközlési papír, tegnap korrekció ment végbe a részvényben. Podholányi Dávid, az Inter-Európa Bank üzletkötője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a Magyar Telekommal kapcsolatban megjelentek olyan befektetői félelmek, amelyek a távközlési társaság osztaléknövekedésének lassulását jósolják. A kis forgalmú papírok sorából a Synergon, a Fotex és az Econet.hu árában alakult ki kedvező változás.
Elemzők szerint a négynapos ünnep miatt alacsony lesz az aktivitás a mai kereskedés során. A befektetők a partvonalról figyelik a tőzsdei eseményeket, és látványos adásvételekbe nem nagyon bocsátkoznak. A bankközi devizapiacion a forint igen nagy ívet írt le tegnap. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben napközben a 250,50-es határvonalig gyengült. A nap végére viszont a vevők fokozatos megjelenése drágította az eurót, így a forint ismét a korábbi, 249-es szintjén állapodott meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.