Fordult a kocka

Tegnap erősödött a forint, korrigált a BUX kurzusa. A magyar indikátor 1,21 százalékkal értékelődött fel, a javulást a kedvező nemzetközi hangulat okozta. A hazai részvények közül igen csekély számú papír volt olyan, amelynek ára negatívba fordult volna. A vezető részvények sorából a Richter és a Mol drágult a legjobban; a nap nyertese az Econet.hu lett 5,3 százalékos drágulásával.

2007. 03. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két fronton érkezett a magyar piacra a korrekciós hullám, egyrészt a tőzsdén, másrészt a bankközi devizapiacon keresztül. A BUX 310 pontos emelkedéssel nyitott, s a reggel elért 23 300 pont körüli határt tartósan megtartotta a kereskedés teljes hosszában. Nem nagyon volt hatással a piacra semmilyen negatív fejlemény, a befektetők a nemzetközi erőktől hajtva vásárolták a részvényeket. Szakértők elmondták, hogy a befektetők kedvezően ítélték meg a szerdai Federal Reserve (Fed) ülést követő Ben Bernanke-nyilatkozatot. A Fed elnöke azt mondta, hogy az amerikai gazdaságba vetett bizalma nem rendült meg a legfrissebb GDP-adatok megjelenésével. Ezen adatokat ismerve sem változtak jelentősen a Fed várakozásai. Az elnök hozzátette, amennyiben az ingatlanpiac stabilizálódni kezd, valamint a főként a feldolgozóipart sújtó készletezési korrekció véget ér, a gazdaság újra erősödhet. Ben Bernanke szavait követve szerdán az amerikai tőzsdék jelentős növekedést könyvelhettek el.
Tegnap az európai piacok is reagálhattak a Fed elnökének szavaira, ez azt jelentette, hogy a DAX 2 százalékkal, míg a FTSE 100 index 1,2 százalékkal emelkedett el előző záróértékétől.
Pesten is sikerült fenntartani a nap végéig az optimizmust, a magyar indikátor 279,68 pontos javulást követve 23 341,85 ponton lépett a partvonalon túlra. A 41,5 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények drágulása is mutatta, hogy nagy érdeklődés jelentkezett a magyar részvények iránt. Sőt nem csak nagy, hanem megosztott is volt a vonzalom, a Richter és a Mol vezetésével indult emelkedésből kivette részét a Magyar Telekom és az OTP is. Az olajipari cég papírjaira a dráguló olajár, a távközlésiekre a 70 forintos osztalékjavaslat hatott kedvezően. A blue chipek mellett a kis forgalmú részvények irányába is fordult némi figyelem, a nap nyertese az Econet.hu lett 5,3 százalékos drágulásával.
A bankközi devizapiacon is megfordult a széljárás, a forint néhány napig gyengült, ám tegnap újból visszatért a régi kerékvágásba, azaz erősödött. A magyar valutát késő délután 245,30 forint körül jegyezték az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.