Megugrott a TVK

Tovább növelte előnyét a BUX a tegnapi kereskedés során. Csütörtökön 1,2 százalékkal, míg a hét utolsó kereskedési napján 1,33 százalékkal erősödött. A pesti börzén látványos megugrást produkált, a reggeli 100 pontos emelkedésből délre 300 pontra emelte el magát az index. A délutáni csökkenést (pihenőt) követve újabb hajrába fogott, s végül napi csúcsán, 23 651,39 ponton zárt. A bankközi devizapiacon a forint gyengélkedett, a magyar fizetőeszközt a nap végén 246,50-en jegyezték.

2007. 03. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes növekedést mutatott tegnap a BUX, amely két lépcsőben emelkedett záráskori 23 651 pontos szintjére. A napi csúcsán járó index az első körben éppen csak elérte a 23 600 pontot, a délutáni megugrás hatása azonban nem maradt el. A nap végén 309,54 pontot emelkedve lépett a partvonalon túlra. A kereskedés elején tapasztalt hezitálást hamar leküzdötte az index, amelynek sokat segített a moszkvai és a varsói indikátor is. A térségben uralkodó optimizmusról elemzők azt nyilatkozták, hogy láthatóan újból elkezdtek megjelenni a piacon a befektetési alapok. A korábbi hónapokban tapasztalt forgalomcsökkenés is jelezte, hogy egyes nemzetközi befektetők részéről nem túl nagy a kereslet a magyar piac iránt. Ezúttal azonban úgy néz ki, hogy újból megjelentek az érdeklődők.
A 34 milliárd forintos forgalom is az érdeklődés növekedését mutatta, a vezető részvények közül a Mol váltotta ki a legnagyobb keresletet, az olajipari cég részvényei az emelkedő olajár hatását élvezhették. A Mol 16,6 milliárd forintos adás-vételi volumen mellett 1,6 százalékkal drágult. Jól szerepelt a Richter és az OTP is, a gyógyszergyártó részvényei 1,8 százalékkal, a bankiak 1,9 százalékkal drágultak.
A Magyar Telekom 0,9 százalékkal értékelődött le, s az ára végül 955 forinton stabilizálódott. A TVK 11,3 százalékkal a nap nyertese lett, a vegyipari papírt azért vették a befektetők, mert a Napi Gazdaságban megjelent Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. első emberének interjúja, amelyben kedvező információkat adott a TVK-val kapcsolatban. Az olajipari cég elnöke jelezte, hogy a Mol nem kívánja kivezetni a TVK részvényeit a BÉT-ről, s elképzelhető, hogy a jövőben egy részvénykibocsátás történik a vegyipari cégnél. A TVK-ügylettel kapcsolatban a Molt felháborította, hogy egyesek azt feltételezik, a cég tőzsdei jelentésében nem a valóságot tüntette fel, s ez ügyben állnak a folyamatban lévő PSZÁF-vizsgálat elé.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben a 246,50– 246,60-as szintre gyengült a csütörtök délutáni 245,25–245,35 után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.