Minimális esés

Negyed százalékkal gyengült tegnap a BUX árfolyama, a magyar tőkepiac – hasonlóan a nagy nemzetközi tőzsdékhez – nem tudott megfordulni; a csökkenés lelassult ugyan, de irányváltás nem történt. A mérsékelten magas, 28,6 milliárd forintos forgalom és a vezető részvényekben kialakult megosztottság is jól jelezte, hogy a piac már részben megnyugodott.

2007. 03. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kisebb hullámokat ver már a múlóban lévő kínai tőkepiaci zuhanás, tegnap a magyar tőzsdén is látványos konszolidációs folyamat zajlott le, a BUX csupán 0,25 százalékkal gyengült. Nyitáskor az index magasan állt, de a nemzetközi piacokról érkező hírek hatására még a déli haragszó előtt előző értéke alá zuhant. Az indikátor előbb 23 ezer pontra esett, majd a délután folyamán 22 944 pontig gyengült. Záráskor 23 088,71 ponton állt.
Az átlagosnál nagyobb, 28 milliárd forint feletti forgalom és a részvények árának változatos értéke is jól jelezte: lecsengőben van a kínai eset. A környező országok piacai és a nagyobb nyugat-európai parkettek indexei is jól mutatták, hogy a befektetők megnyugodtak. Míg Moszkvában csupán 0,1 százalékos volt a leértékelődés, addig Prágában és Varsóban erősödni tudtak a tőzsdemutatók. Londonban az FTSE 0,17 százalékot javított árfolyamán, a frankfurti DAX viszont 0,7 százalékkal gyengült. A kőolaj ára 63 dollár fölé emelkedett, de ez nem hatott a Mol árfolyamára kedvezően, a befektetők inkább az eladások mellett döntöttek, így az olajipari cég részvényei 0,95 százalékkal gyengültek. Csökkent még, és 1,6 százalékkal lett olcsóbb a Magyar Telekom kurzusa is. A Richter 0,4, az Egis 1,9 százalékkal drágult.
Nagyobb meglepetést a kis forgalmú papírok okoztak, részben azért, mert látványos esések történtek soraikban, másrészt azért, mert jelentős korrekciós lépéseket lehetett tapasztalni. Az egyik érdekességet a TVK produkálta, a nagyon alacsony közkézhányaddal (tőzsdén forgó kisbefektetők kezében lévő részvény) rendelkező vegyipari cég árfolyama 7,8 százalékkal drágult. Spekulációs hatások érvényesültek a Csepel Holding árfolyamában is. Mint ismeretes, csaknem egy hónapja próbálták meg a társaság részvényeit kibillenteni az alvó papírok sorából, de akkor sikertelenül; tegnap újból „játszottak” a részvényekkel.
A tengerentúlon csökkenéssel nyitottak a piacok, ezúttal a fogyasztói bizalom esése jelentkezett gyengítő hatásként. A University of Michigan által összeállított mutató a januári kétéves csúcsot jelentő 96,9 pontról 93,3 pontra csökkent az első becslés szerint, amit a felülvizsgálat során most 91,3 pontra korrigáltak. Ezzel öt hónapos mélypontra került a fogyasztói bizalom. A hír hatására a Dow Jones ipari index 0,1 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,4 százalékkal esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.