időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Népszavazás előtt

2007.03.09. 00:00

Az alkotmánybírák nem készítenek számvetést arról, melyik politikai oldalnak előnyös vagy hátrányos a testület döntése. Így nyilatkozott tegnap a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseiről hozott határozatokat ismertetve Bihari Mihály. Az alkotmányvédő testület elnöke azt mondta: csupán a jogi összefüggéseket tárják fel, s ezután hozzák meg állásfoglalásukat. Nem vitatható ugyanakkor, hogy az Alkotmánybíróság az utóbbi idők legfontosabb gazdasági, társadalompolitikai kérdéseiről döntött. Nem véletlen, hogy a testület tagjai több kérdésről is éles szakmai vitát folytattak. Kiemelkedik ezek közül a tandíj és a vizitdíj ügye, s az, hogy a felvetett kérdések mennyiben érintik a költségvetést. Bihari Mihály maga utalt rá: először kellett vizsgálniuk azt is, érinti-e a kezdeményezés a kormányprogramot. A kormány programjáról ugyanis – az alkotmány értelmében – nem lehet népszavazást tartani. Mint kiderült, a két ellenzéki párt tavaly októberben bejelentett kezdeményezése nem függ össze a kormányprogrammal. Emlékezetes, hogy a kabinethez közel álló körök kezdettől ezzel a nyilvánvalóan alaptalan érveléssel próbálták a közvélemény számára elfogadhatatlanná tenni a népszavazás gondolatát. A testület most világossá tette: a kormány programja azzal a dokumentummal azonos, amelyet a kabinet vezetője a kormány megalakuláskor az Országgyűlés elé terjeszt. A Gyurcsány Ferenc által tavaly május 30-án benyújtott, nyolcvankét oldalnyi szöveg tekinthető a kormány programjának. S noha ez a legkülönfélébb elképzeléseket tartalmazza, annak részelemei nem akadályozhatják meg, hogy hasonló témákban bárki országos népszavazást kezdeményezzen.
Az aláírásgyűjtő ívek vizsgálatakor a Szigeti Péter és Halmai Gábor által vezetett Országos Választási Bizottság több esetben maga is arra hivatkozott, hogy egyes kérdések ellentétben állnak a kormány programjával. Ez az érvelésük megdőlt. Alaptalannak bizonyult az a felvetésük is, hogy több kérdés összefügg a költségvetéssel. A felsőoktatásban tanuló fiatalok tandíjfizetési kötelezettsége ügyében emiatt új határozatot kell hozniuk. Erről a kérdésről kiírható a referendum. A vizitdíjról nem lesz népszavazás, noha az Alkotmánybíróság ebben az ügyben is új eljárásra utasította a választási bizottságot. Jelenleg ugyanis már hatályban van a 2007. évi költségvetési törvény, amely novemberben csupán tervezet volt. Az elsőfokú testületnek tehát múlt ősszel hitelesítenie kellett volna ebben a tárgyban az aláírásgyűjtő ívet.
Összességében az állapítható meg: a hét kérdés közül öt a kezdeményezés időpontjában jogszerű és megalapozott volt. Ha a vizitdíj ügyét kiiktatjuk, akkor is elmondható: négy kérdésről kiírható az országos népszavazás. A családi gazdálkodók földvásárlási joga, a patikaszerek árusítása és a tandíj ügye mellett leadhatják voksaikat a választópolgárok arról is: egyetértenek-e azzal, hogy az egészségügyi intézmények, kórházak köztulajdonban maradjanak.
Noha a kormánytöbbség annak idején elmulasztotta, hogy számot adjon az ország helyzetéről és saját terveiről, a kezdeményezés révén a következő hónapokban mód nyílik a közérdekű, sorsdöntő kérdések megvitatására. Arra, hogy a nép élni tudjon demokratikus jogaival: a feltett kérdésekről, az Országgyűlésre kötelező módon véleményt nyilvánítson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.