Oda a fellángolás

Tegnap megfordult a BUX árfolyamának iránya, az addig emelkedő trendből csökkenőre váltott a tőkepiaci indikátor, a mutató 1,07 százalékos visszaesést produkálva zárt. Elemzők már korábban rámutattak, hogy a csökkenés még nem ért véget, csak lelassult, ezt a szemléletet követte a tegnapi pesti és a későn nyitó amerikai piac is.

2007. 03. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel hopp, délben kopp – ezekkel a szavakkal illette a tegnapi pesti kereskedést a portfolio.hu vezető tőkepiaci internetes média. Hozzá kell tenni, hogy zárásra nagyobbat koppant a BUX, mint azt várhattuk volna. A magyar piacon újból az eladói oldal nyomása győzedelmeskedett, így a tőzsde indikátora napközben 22 488,78 pontig zuhant, majd zárásra 22 522,37 pontra korrigált vissza. A BUX még így is 1,07 százalékkal, azaz 242,76 ponttal állt előző értéke alatt. A csökkenésre az adhatott magyarázatot, hogy a Bank of England és az Európai Központi Bank (EKB) mai üléseitől kamatemelést várnak a szakértők. Az esetleges és sokak által megjósolt 0,25 százalékos uniós kamatemelés hatására erősödött fel az eladói hangulat Pesten is. A régiós piacok közül a magyar esett a legnagyobbat, Varsó 0,9 százalékot, Prága 0,1 százalékot gyengült, Moszkvában viszont erősödni tudott a helyi mutató.
A tőkepiaci irányvonalat nem követte a forint/euró mozgása, a magyar fizetőeszköz az uniós devizával szemben minimális erősödést tudott felmutatni, így délután 252 forintot adtak egy euróért. A dollárral délután 192,35–192,40 forinton kereskedtek, szemben a 193,15– 193,25 forintos keddi árfolyammal. Az EKB kamatemelése következtében a forint kurzusa a 257-es szint fölé is ugorhat – nyilatkozták szakértők. A kereskedés során egyedül a Molnak sikerült a gyengüléssel szemben haladnia, az olajipari részvények 0,8 százalékkal erősödtek. A Mol értékére vélhetőleg a nyersolaj árának drágulása hatott. Az olajipari papírok mellett még néhány kis forgalmú papír tudott drágulni, sem a blue chipek, sem a nagyobb spekulációs nyomást megélők. Azaz visszaeséssel zárt a Fotex, a Rába és a Synergon is. Az OTP 1,8 százalékkal gyengült, a Magyar Telekom 1,3 százalékkal, a Richter 2,3 százalékkal lett olcsóbb.
A tőzsdei kereskedést követve az Econet.hu bejelentette, hogy többségi részesedést szerzett az EMG Médiacsoport Vagyonkezelő Kft.-ben, és ezen keresztül a Pesti Est Kft.-ben, amely az országosan megjelenő Est-lapok kiadója. Ezzel a cégcsoport idei összesített árbevétele várhatóan négy–öt milliárd forint között lesz, ami több mint a kétszerese az előző évinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.