időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Óvatosak a pénzpiaci befektetők

Munkatársunktól
2007.03.03. 00:00

A forint árfolyama megfordult a bankközi devizapiacon, a hét közepén jelentős mozgásokat produkált a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben, de tegnap már újból erősödni tudott a forint. A magyar piacot is megrázó kínai tőzsdei események hatására jelentős tőkekivonás indult meg a forintpiacról, az euróval 256 forint felett is kereskedtek a hét közepén. A legtöbb elemző csitítani próbálta a már-már szinte pánikba eső befektetőket. Szakértők azt nyilatkozták, hogy nincs fundamentális ok azokra az árfolyammozgásokra, amelyek néhány napja történtek. A kínai részvénypiaci esetről az elemzők úgy vélekedtek, hogy a túlfűtött piacon már várható volt egy nagyobb robbanás, korrekció. A forint értékében nem következett be az, amit vártak. Még február közepén azt jósolták az elemzők, hogy a magyar fizetőeszköz kurzusa az euróval szemben 260 forintos szint fölé emelkedhet. A kínai események kapcsán is aránylag stabil maradt a forint, és a következő hetekben is csekély esély van arra, hogy 60 forint fölé emelkedjen az uniós deviza.
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója azt nyilatkozta a portfolio.hu-nak, hogy nyáron az euró a jelenlegi szintjénél gyengébb szintre helyezkedhet a forinttal szemben. Lapunk által megkérdezett svájci forintelemzők szerint a magyar devizában a következő hetekben látványos gyengülés következhet be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.