Röviden

2007. 03. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiat lengyelországi cége 250 millió eurót tervez fordítani a gyártókapacitások bővítésére, amit elsősorban az új 500-asok összeszerelésének beindítása tesz szükségessé. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint a cégnél azt tervezik, hogy a Tychyben lévő gyárban az idén 58 ezer Fiat 500-ast szerelnek össze, jövőre azonban már 120 ezerrel számolnak. Ha jól mennek az új kisautók, akkor évente akár 160-170 ezer darabot is gyárthatnak. (MTI–Eco)

*****
A Linamar Hungary Nyrt.-ben az össszehangoltan eljáró tulajdonosok befolyása 66,295 százalék. Az érintett tulajdonosok a kanadai Linamar Corporation és kanadai 100 százalékos leányvállalata, a Linamar Holdings Inc., valamint Frank J. Hasenfratz, a Linamar Corporation résztulajdonosa és igazgatótanácsának elnöke, s Linda Susan Newton, a Linamar Corporation résztulajdonosa és vezérigazgatója. (P. B.)

*****
A tizenkét hónapos diszkont kincstárjegy tegnapi aukcióján a felajánlott 40 milliárd forintos mennyiségre 91,7 milliárdért nyújtottak be ajánlatot az elsődleges értékpapír-forgalmazók, az Államadósság Kezelő Központ a legjobb hozamajánlatokat kiválasztva csak a tervezett mennyiséget értékesítette. Az aukción 7,53 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva. (P. B.)

*****
A legnagyobb japán elektronikai vállalat, a Hitachi a költségcsökkentés jegyében gyárbezárást és leépítést tervez a merevlemez-üzletágában. Célja az üzletág nyereségessé tétele, s a megtakarítások révén új termékek fejlesztése. A társaság egy ideje folyamatosan veszteséges, nem utolsósorban a merevlemezek iránti kereslet visszaesése miatt. (MTI–Eco)

*****
Az Eurostat jelentése szerint az eurózónában az új ipari rendelések decemberről idén januárra 0,2 százalékkal visszaestek, de egy évvel korábbi értéküket 12 százalékkal haladták meg. Az egész EU-ra vonatkozóan a januári visszaesés 1,5 százalékos volt, az éves változás viszont 10,1 százalékos növekedést jelzett. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.