Új vevők a tőzsdén

Míg a csütörtöki nap csak korrekciós próbálkozásnak volt betudható, addig a tegnapi kereskedés során a magyar tőzsdei indikátor kitett magáért. Zárásra csupán 0,2 százalékos javulást sikerült produkálni, de a forgalmi mutató komoly vételi nyomást jelzett. A vezető részvények között megosztottság jelentkezett. A Richter és a Magyar Telekom gyengült, míg a Mol és az OTP felfelé mozgott. A magyar tőkepiac együtt haladt a lengyel és az orosz tőzsdékkel, valamint a nagy nyugat-európai parkettekkel.

2007. 03. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulóban van a tőzsdei trend iránya, vagy csak a tegnapi kereskedés során sikerült a BUX-nak korrigálnia a tengerentúli események miatt bekövetkezett veszteségeit – tehetjük fel a kérdést. A tegnap elért emelkedés látványos volt, a zárás előtt jelentkező day traderek (napi kereskedésre spekulálók) eladásai is jól tükrözték, hogy a magyar piacon megjelentek az optimista befektetők. A forgalom sem jelzett mást, mint a vevők piaci jelenlétét. Nemcsak a magyar parketten volt nagy a tülekedés, hanem a régiós piacok és az európaiak is jól teljesítettek. Jelentős emelkedést eredményezett a délután bejelentett amerikai makroadatsor. A fellendülésből jutott a vezető európai indikátoroknak is, így az FTSE 0,82 százalékkal, a DAX viszont 3 százalék feletti növekedéssel zárt.
A pesti parketten a BUX több lépcsőben haladva 23 676 pontig erősödött, a záráskor megjelenő eladók hatására azonban napi minimumára, 23 423 pontra csúszott vissza, így 52,62 pontnyi plusz maradt az indikátorban.
A vezető részvények sorában igen nagy megosztottság jelentkezett, a Richter 4,6 százalékkal zuhant, a Magyar Telekom viszont 0,3 százalékkal lett olcsóbb. A Richter beesését nem indokolta semmilyen vállalati információ, egyes kereskedők arra gyanakodtak, hogy félreütésből eredően alakulhatott ki a gyógyszergyártó árfolyama. Míg néhány papír a BUX-ot a gyengülés irányába tolta, addig egy páran a fellendülést erősítették, ezek között volt található a 3,4 százalékkal dráguló Mol és a 0,1 százalékot erősödő OTP. A devizapiacon a forint mérsékelten erősödött az euróval szemben. Az emelkedés egész nap jellemző volt, az euró árfolyama a reggeli 247,80 forint körüli árfolyamról folyamatosan csökkent 247,10-ig.

Újabb tulajdonos az FHB-ban. A VCP Finanz Holding Kft. (VCP) bejelentette: 6,5 millió darab törzsrészvénnyel rendelkezik a privatizáció előtt álló FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben (FHB). Az értékpapírok tőzsdén kívüli piacán lebonyolított vásárlások teljesítését követően a VCP befolyása az FHB-ban 9,86 százalék lett. A VCP saját forrásból finanszírozta az akvizíciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.