időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Világszerte tüntettek a háború ellen

Hírösszefoglaló
2007.03.19. 00:00

A világ több nagyvárosában tüntetésekkel emlékeztek arra, hogy a szövetséges invázióval négy évvel ezelőtt, 2003. március 20-án kezdődött a háború Irakban.

Több ezer tüntető csatlakozott ahhoz a békepárti menethez, amely a Pentagon épületéhez vonult Washingtonban. A közelükben gyűlt össze a háborút támogató veteránok csoportja is, a két fél jelszavakkal hergelte egymást. A rendőrök nem engedték össze a két megmozdulás résztvevőit, több embert előállítottak. A demonstráció egyúttal egy 1967-ben tartott nagyszabású megmozdulást idézett fel, amire úgy tekintenek az Egyesült Államokban, mint ami szimbolikusan a vietnami háború végét jelezte. A Fehér Ház előtt mintegy száz békepárti aktivistát vettek őrizetbe a Christian Peace Witness for Iraq szervezet által szervezett demonstráción. Los Angelesben és San Franciscóban is tartottak hasonló megmozdulásokat.
Isztambulban hatezer ember gyűlt össze és követelte a szövetségesek kivonulását a közel-keleti országból. A tömeg Amerika-ellenes jelszavakat skandált. Szöulban mintegy ezer tüntető szállt síkra a dél-koreai egységek visszahívása mellett. Sydneyben ugyanezt mintegy ötszázan követelték John Howard ausztrál miniszterelnöktől. Spanyolországban több városban is tüntettek a háború ellen. Madridban, Barcelonában és Zaragozában egyaránt „a békéért, az erőszak ellen, Irak megszállása ellen és Guantánamó bezárásáért” tartottak demonstrációkat. Koppenhágában pár százan tiltakoztak Dánia háborús részvétele ellen az amerikai nagykövetségnél. Prágában mintegy másfél száz ember tüntetett a háború és a Washington által Csehországba telepítendő radarrendszer ellen.
Dominique de Villepin francia miniszterelnök eközben egy, a Harvard Egyetemen tartott előadásában kijelentette, a háború végzetes hatásúnak bizonyult az Egyesült Államok és az egész Nyugat imázsára nézve. A politikus szerint ha Amerika egy éven belül nem vonul ki Irakból, csak tovább mélyíti a válságot.

Lángoló békejel. Több mint kétezren vettek részt a Humanista Mozgalom szervezte pacifista tiltakozáson szombaton, Budapesten a Hősök terén. A háború elleni tiltakozásul a szimpatizánsok fáklyákkal a kezükben egy óriási békejelet formáltak. Az elsőként 2004-ben szervezett, magyar kezdeményezésű eseménnyel párhuzamosan a világ ötven országában gyúltak fel a fáklyák fényei.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.