Emelkedőben a BUX

Több mint fél százalékkal ugrott meg a BUX árfolyama a tegnapi kereskedés során. A magyar tőzsdére nem hatottak a kedvezőtlen tengerentúli hírek. A magyar piacon 22 milliárd forintos forgalom mellett igen változatos kép fogadta a befektetőket. A BUX-ot erősítette a Magyar Telekom és a Richter drágulása. A veszteséggel futó Molról a kereskedés vége után jelent meg az a hír, hogy a horvát INA-val közösen 67 százaléknyi tulajdont szerzett a boszniai Energopetrol társaságban.

2007. 04. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a régiós társait is sikerült lehagynia tegnap a magyar tőkepiacnak. Köszönhette ezt annak, hogy a pesti indikátor, a BUX 0,56 százalékkal múlta felül előző napi zárószintjét. A nyitás pillanatában már százpontos pluszt felhalmozó index egy kisebb megbicsaklástól eltekintve gyors ütemben emelkedett, és délben már 23 600 pont környékén járt. A napközben elért 180 pontos pluszt többé-kevésbé délután is tartani tudta az index, záráskor azonban egy enyhe eladási nyomás érvényesült, így a BUX 23 554 pontra csúszott viszsza. Meglepetésre nem hatott az indexre a vártnál rosszabb amerikai beszerzőimenedzser-index adat sem. Az Egyesült Államokban a vártnál jobban gyengült márciusban a feldolgozóipar beszerzési mutatója. A tengerentúli bejelentés hatására az európai indexek mélyrepülésbe fogtak: a DAX és az FTSE egy százalékot meg nem haladó csökkenést produkált. A hazai kereskedők viszont úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai adatok megjelenése ellenére Budapesten igen nyugodt nap volt a tegnapi, amit a 22 milliárd forintos közepes forgalom is jól jelzett. A húsvéti ünnepek előtti héten komolyabb aktivitásra nem lehet számítani, sőt pénteken már csak részlegesen lesznek nyitva a tőzsdék Európában és az Amerikai Egyesült Államokban.
A tegnapi hazai kereskedés során a vezető részvények sorában megosztottság jelentkezett. A BUX-ra kedvező hatással bírt a 3,6 százalékkal dráguló Richter és a 0,6 százalékkal emelkedő Magyar Telekom, míg a veszteseket erősítette a Mol. Az OTP-részvények közel 13 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, árfolyamuk változatlan maradt. A Mol beesése mögött az a tőzsdei kereskedést követően megszellőztetett hír állhatott, hogy a magyar olajipari társaság és a horvát INA közösen 67 százaléknyi részesedést szereztek a boszniai Energopetrolban. Mind a két társaság 33,5 százalékot birtokol.

Külföldiek vették a forintot. Tavaly október óta nem látott mértékben, mintegy nettó 370 milliárd forint értékben vásároltak magyar valutát márciusban a külföldiek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közzétett jelentéséből. A külföldiek rendkívüli mértékű forintvásárlása folyamatos volt a hónap során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.