Fordulat a parketten?

Nem túl egyértelmű korrekcióval zárt tegnap a pesti tőzsde. A magyar piac többnapos száguldása megszakadt, a BUX 85,60 pontos csökkenés után 24 297,62 ponton zárt. A vezető részvények a Mol kivételével gyengültek, az olajipari papírok is csupán 0,1 százalékos javulást tudtak elérni. Szakértők szerint várható volt a korrekció, de erőtlensége alapján több elemző további emelkedésre számít. Nem csak a BÉT-en alakult ki fordulat, a prágai PX 1,2 százalékkal, a varsói index, a WIG20 egy százalékkal gyengült.

2007. 04. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalanság és a befektetők határozatlansága következtében tegnap a BUX mérsékelt csökkenéssel zárt. Már a nap elején lehetett tudni, hogy várható korrekció alakul ki a tőkepiacokon, erre előjel a tokiói és a tengerentúli piacok gyengülése volt. Tokióban a Nikkei 225 index 129,65 pontos, azaz 0,73 százalékos veszteséggel 17 540,42 ponton zárt. A szerdai amerikai esések nemcsak az ázsiai, hanem az európai börzék indexeit is pirosra (a gyengülés jele a tőzsdéken) festették, így a magyar és a régiós piacok is csökkenéssel zárhattak. A varsói mutató egy százalékkal, a prágai 1,2 százalékkal mérséklődött és a moszkvai RTS indikátor sem tudta elkerülni a gyengülést.
Már reggel látszódott, hogy a BUX korrekcióra készül. A magyar indikátor 92 pontos csökkenéssel, 23 291 ponton nyitott. Látványos emelkedéssel telt a délelőtt, de még ebédidő előtt visszacsúszott az index előző értéke alá, és onnan érdemben nem mozdult el. Záráskor a BUX 24 297,62 ponton állt, ami 85,60 pontos veszteségnek felelt meg. Néhány kis forgalmú részvény emelkedésétől eltekintve szinte a teljes BÉT parkett pirosba fordult tegnap, a nyertesek közé tartozott az FHB, az Émász és a TVK, valamint a 0,1 százalékkal dráguló Mol. A jelzálogbank részvényei 2,4 százalékkal erősödtek és történelmi csúcson zártak. A vezető részvények – a már említett Mol kivételével – gyengülőben voltak, a Magyar Telekom 1,5 százalékkal, az OTP 0,2 százalékkal, a Richter 0,6 százalékkal lett olcsóbb.
Az Inter-Európa Bank (IEB) papírjai 0,2 százalékot erősödtek azután, hogy bejelentették a Sanpaolo IMI Internazionale felvásárlási ajánlatának sikeres lezárását. A Sanpaolo az IEB 97,325 százalékával rendelkezik, így a felvásárló megkezdheti a kisbefektetők kiszorítását. Az ajánlat eredménye megfelel a várakozásoknak – közölte a felvásárló pénzintézet. A következő napok várható irányvonaláról a szakértők azt nyilatkozták, hogy minden az amerikai piacoktól függ. Amennyiben a szerdai irányvonalat követi a Wall Street, akkor tovább eshet a BUX árfolyama is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.