Hazai árura vágynak a vendéglősök

Katasztrofális a magyar gasztronómia helyzete, főként a silány alapanyagok miatt, vélik a szakértők. Nincs nagykereskedelem az országban, a termékeket lakossági áron szerzik be az üzletek, így 20-30 százalékos árhátrányban vannak az uniós országokhoz képest.

Dénes Zoltán
2007. 04. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintettek szerint korlátozni kell a multik további terjeszkedését, mert azok nem szolgálják a gazdaság fejlődését, ráadásul a kiskereskedőt illető nyereséget is ők söprik be.
A magyar termelők nem tudnak szabadulni a nagybani kereskedők hálójából, akik lényegében befagyasztották az átvételi árakat. A viszonteladó az árura ráteszi a maga hasznát, s így lesz a nagybanin 30 forintos termékből több száz forintos alapanyag. A konyhák üzemeltetői szerint felül kellene vizsgálni az élelmiszertörvényt is, amely egy általános követelményrendszert támaszt az üzemekkel szemben, holott a „kicsik” a drága technológiai beruházásokat nem tudják kitermelni. Indokolt a közvetlen beszállítások állami támogatása is annak érdekében, hogy a minőségi hazai termék ne keveredjen a silányabb importáruk közé.
Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.