Irányt keres a piac

Fél százalékot meghaladó gyengüléssel zárta a napot tegnap a BUX. A magyar tőzsdeindex délelőtt esett, majd némi emelkedés után újra lefelé vette az irányt. A záráskor mutatkozó veszteséget láthatóan nem a nemzetközi tőkepiaci események indokolták, a BUX hanyatlása mögött egyértelműen az állt: a befektetők napközben vásároltak, majd este realizálták a hasznot. A vezető részvények sorából egyedül a Molnak sikerült drágulnia.

2007. 04. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár mindenki emelkedést várt, a záráskor érkező eladói nyomás hatására a BUX szerdai záróértéke alatt maradt a tegnapi tőzsdezáráskor. Délelőtt sokat mozgott az index, hiszen nyitás után nem sokkal előbb 25 902,80 pontig emelkedett, de mihelyst elérte ezt az értéket, azonnal hanyatlásba kezdett. A mutató délután újból erőre kapott, ám ez a növekedés is éppolyan rövid életű volt, mint a délelőtti. A hullámzó index végül 25 457,39 ponton, napi minimumán, a szerdai záróértékhez képest 147,74 pontot csökkenve zárta a kereskedést.
A magyar piaci eseményeket nem a nemzetközi hangulat mozgatta, a befektetők látszólag nem törődtek sem a dráguló amerikai árfolyamokkal, sem az európai irányvonalakkal. A 30,88 milliárd forintos forgalom és az iránytalanság jól mutatta, hogy a befektetők napközben vásároltak, majd a nap végén realizálták hasznukat.
A vezető részvények közt egyedül a Molnak sikerült emelkedéssel zárnia, az OTP, a Richter és a Magyar Telekom kurzusa gyengült. Az olajipari cég részvényei 0,8 százalékkal drágultak, köszönhetően a közgyűlés által megszavazott osztaléknak és a magas nyersolajárnak. A távközlési papírok 0,6 százalékkal, a nagyobbik gyógyszergyártó részvényei a dollár további gyengeségének köszönhetően 2,1 százalékkal lettek olcsóbbak.
Néhány kis forgalmú részvény a piaci irányzattal szemben haladt, így a Bumix kurzusa 0,03 százalékkal javulhatott. A legnagyobb növekedést tegnap a Graphisoft Park érte el, árfolyama három százalékkal emelkedett.
Egy forintot erősödött a bankközi devizapiacon az euró. A magyar valutát a BÉT zárását követve 246,70 forinton jegyezték, szemben a 245,80 forintos szerda délutáni árfolyamával. A szlovák, a cseh és a lengyel valutával azonos irányba mozgott a forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.