Jövőre már mobilon nézhetünk televíziót

Közös mobiltelevíziós tesztet indított az Antenna Hungária (AH) műsorszóró társaság a T-Mobile-lal, aminek az a célja, hogy az ügyfelek részére jó minőségű adást sugározzanak. A két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatást jövő évben indítanák el.

2007. 04. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban azt vizsgálják a technikai tesztek alkalmával a társaságok munkatársai, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile technológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB–H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen. A DVB–H (Digital Video Broadcasting – Handheld) egy szabvány, amellyel audio- és videotartalmakat, élő televíziós adásokat továbbítanak mobil eszközökre (mobiltelefon, PDA). A digitális mobiltelevíziózás tesztjében a négy közszolgálati csatorna műsorai nézhetők a legújabb készülékekkel.
Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését nyolc országot érintő európai együttműködés, a WING TV projekt keretében. Ezt követően kezdődtek meg a tárgyalások a mobiltársaságokkal a lehetséges együttműködés kialakításáról. A T-Mobile Magyarországon 2002 óta teszi lehetővé egyes televíziócsatornák megtekintését saját hálózatán keresztül, amelynek minőségét a 3G és a HSDPA bevezetésével, a nagyobb sávszélességnek köszönhetően tovább javította.
Ha a digitális mobiltelevíziózás elindításához szükséges feltételek adottak lesznek (például megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia), akkor a két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatás már jövőre elindulhat. Az Antenna Hungária és a T-Mobile egyaránt ígéretes lehetőségnek tartja a mobiltelevíziós szolgáltatás bevezetését, amely vonzó lehet az ügyfelek számára és új üzleti lehetőséget teremt az iparág valamennyi szereplőjének – vélik szakmai körökben.
A felhasználók számára lehetővé válik, hogy televíziós programokat és műsorokat nézzenek mobil készülékeken keresztül, és olyan interaktív szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint a szavazás, csevegés, a programokhoz kapcsolódó weboldalak és információk megtekintése. A műsorszórók számára az a vonzó, hogy új célközönséget érhetnek el, a mobilcégek számára pedig lehetővé válik, hogy növeljék az egy felhasználóra jutó átlagbevételüket, és erősítsék a fogyasztói hűséget. Európában a DVB–H technológián nyújtott kereskedelmi szolgáltatás előkészületei szinte valamennyi országban az utóbbi egy-két évben gyorsultak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.