Külföldiek vették a forintot

A jegybank is megerősítette, hogy a forint árfolyamának jelentős, egy hónapos javulását a külföldiek vételi nyomása okozta. A Magyar Nemzeti Bank márciusi jelentése is rámutat, hogy nemzetközi érdeklődés hatására erősödött a forint az euróval szemben a 243–245-ös határ közelébe.

2007. 04. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen jelentős – tavaly október óta nem látott mértékű – külföldi vételek jelentek meg márciusban a hazai devizapiacon, e vásárlási megbízásokat a befektetők forintra adták ki a kereskedőknek. A külföldiek az év harmadik hónapjában 370 milliárd forintot vásároltak, az állampapírok állománya 20 milliárd forinttal emelkedett.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett jelentés fényében már érthető, hogy a jelentős forinterősödés miért következett be. Kereskedők ugyan elmondták, hogy a bankközi devizapiacon a külföldi vevők száma és a megbízások mérete egyre nagyobb méreteket ölt, ám ezzel szemben a hazai lakosság forintot adott el. A piacon a lakossági euróvételek nem nagyon éreztették hatásukat – nyilatkozták szakértők. A pénzváltóknál ugyan némely esetekben kifogyott az euró és a dollár, de ez csak pillanatnyi zavart okozott a lakossági ellátásban.
A forint az euróval szemben az elmúlt hónapban a 242-es határvonalig erősödött, de lényegében a 245-ös szint volt az az érték, ahol a befektetők jelentős forintvásárlásokat hajtottak végre. Szakértők szerint a magyar valuta erősödését egyértelműen a forint árfolyamsávjának eltörléséről szóló pletykák okozták. Február végén még azt latolgatta a piac, hogy az inflációs folyamatok fényében szigorít-e a jegybank, vagy lassan elkezdődhet a lazítás, március elejétől a következő jegybanki kamatdöntésig viszont mindenki azt latolgatta a piacon, hogy az árfolyam erősödése és az intervenciós sávszél közelsége milyen kamatreakciókat kényszeríthet ki. Ezalatt „mindössze” annyi történt, hogy március 2-án felmerült a forint euróval szembeni ingadozási sávja (240,01–324,71) eltörlésének elvi lehetősége, s a szlovákok kiigazították az ERM-II. rendszerük középárfolyamát. A piacnak az első lökést a szlovák korona intervenciós sávjának eltolása okozta, akkor került szóba először a forint sávjának megszüntetése. Miután kiderült, hogy a hazai pénzügyi szakértők nem tartják túl kedvezőnek az árfolyamsáv eltörlését, és azt követve, hogy ez a téma lecsengett, a forint elkezdett gyengülni.
A következő hetektől azt várják elemzők, hogy a forint fokozatosan folytatja útját a 250-es határ közeléig. A pénteki napon tapasztalt mérsékelt forinterősödést csupán az alacsony forgalommal lehetett magyarázni. Erőteljes euróvásárlásokra az elemzők még a nyári szabadságolások előtt számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.