Röviden

2007. 04. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszteségekkel küszködő Seat spanyolországi gyárában a vállalatvezetés és a szakszervezet szerdán megállapodott a további leépítés részleteiben. Eszerint a következő három évben 1600 munkahely szűnik meg a Volkswagenhez tartozó járműipari cégnél, egyebek mellett előnyugdíjazás, önkéntes távozás, illetve végkielégítések révén. A lépés a dolgozók egytizedét érinti. (MTI–Eco)

*****
A hat hónapos diszkontkincstárjegy tegnapi aukcióján a felajánlott 30 milliárd forintnyi mennyiségre 90,4 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint. A kedvező hozamajánlatokat kihasználva az ÁKK 5 milliárddal többet értékesített a tervezettnél. Az aukción 7,60 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. (MTI–Eco)

*****
A Rába Nyrt. a Rába Opciós Részvényjuttatási Program keretében a társaság saját részvényeiből százhetvenkettő Rába törzsrészvényt értékesített 1238 forintos áron tegnap. A tranzakció befektetési szolgáltató igénybevétele nélkül történt. A Rába Nyrt. saját tulajdonában lévő törzsrészvények állománya 626 355 darabra csökkent. (P. B.)

*****
A francia AXA biztosítókonszern a svájci Winterthur átvétele nyomán leánycégeinél költséget csökkent, és ezzel összefüggésben munkahelyeket számol fel: 2009-ig Németországban 1200 álláshely megszüntetését jelentette be. A jelenlegi 10 380 alkalmazottnál azonban üzemfüggő elbocsátásokat nem terveznek – mondta a cég elnöke. (MTI–Eco)

*****
A szerb Zastava autógyár és a General Motors illetékesei egy Opel modell gyártásáról kezdtek tárgyalásokat. Szerb lapjelentések szerint hasonló megállapodásban gondolkodnak, mint amilyet a Zastava az olasz Fiattal kötött. Abban az szerepel, hogy a Fiat Punto technológia alapján Zastava 10 autókat gyártanak, s júniusban már a belföldi piacra kerülnek az első kocsik. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.