Szerveződő kutatóműhely

Kutatómunka céljából szakmai műhelyt indít a Magyar Telekom, amelynek célja, hogy házon belül dolgozzanak ki olyan új termékeket, illetve infokommunikációs alkalmazásokat, amelyek később is versenyképesek lehetnek a piacon.

2007. 04. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új termékeket piackutatás útján is be lehet vezetni. A Magyar Telekom most olyan megoldást próbál ki, amikor a telekommunikáció iránt érdeklődő fiatalok közösen vállalkoznak arra, hogy megújítsák a társaság infrastruktúráját. Nagy Robin ezzel kapcsolatban elmondta: az általa vezetett Kitchen Budapest egy városi térrel, mobilkommunikációval és internettel foglalkozó labor, ami fiatal kutatóknak teret és eszközt biztosít a szabad gondolkodásra és a kreatív csapatmunkára. A kezdeményezés célja, hogy résztvevői a jövő fejlődő nagyvárosainak kommunikációját, életét meghatározó értékeket állítsanak elő, és gyakorlati válaszokat keressenek a kommunikációs technológiák fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre, igényekre. Ennek érdekében keresnek a labor kutatói – akik lehetnek mérnökök, művészek, arculattervezők vagy más területről érkezők – kapcsolódási pontokat.
Nagy Robin hozzátette: az effajta kutatómunka kis csoportokban, általában egyszerre két-három fő részvételével zajlik. Létrehoznak egy kiállítóteret is, ahol az elkészült prototípusokat, munkákat mutatják be. Az innovatív légkör fenntartása érdekében ugyanakkor fontos, hogy újabb és újabb emberek jelenjenek meg a közösségben. Kiemelt cél, hogy a mobil- és a vonalas kommunikációban, az internettel kapcsolatban új területek kutatására, új vívmányok létrehozására nyíljon lehetőség, ezért időröl időre elismert szakmai vezetőket is meghívnak.
A Kitchen Budapest kutatócsapatába kétfordulós pályázat útján lehet bekerülni – mondta Nagy Robin. A pályázók kreativitása, ötleteik és felkészültségük megítéléséhez a felvételi során különböző témákban kell feladatokat feldolgozni. Ezek a jelentkezőknek arról is információt adnak, hogy milyen típusú kutatásokra lehet számítani.
A sikeres pályázókkal a Magyar Telekom megbízási szerződést köt. Abban az esetben, ha a műhelymunka során olyan alkalmazásokat hoznak létre, amelyeknek bevezetésére is lehetőség adódik, a kész munkákat a társaság piaci áron vásárolja meg az alkotóktól. A műhely létszáma azonban meglehetősen korlátozott. A pályázati úton kiválasztott 13 főnek helyet, infrastruktúrát, ösztöndíjat biztosítanak, további 3–5 ember számára csak helyszínt és infrastruktúrát, és még tíz jelentkezőnek teszik lehetővé, hogy a programokra járjon, és a csapattag cseréje esetén nekik adnak először lehetőséget a szervezők a bekerülésre. A program részeként rendszeresen szerveznek nyilvános előadásokat, kiállításokat, bemutatókat, ahol a közönség is megismerkedhet a laborban zajló alkotómunkával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.