Történelmet írtunk

Nem sok kellett ahhoz tegnap, hogy a BUX napközben elérje a 25 ezer pontos határt. A kereskedés végét jelző gongszó akasztotta meg az index további emelkedését. A jelentős, 56,3 milliárd forintos forgalom és a részvények többségében bekövetkezett pozitív változás azt mutatta, hogy újult erővel tört be a magyar piacra az optimista hangulat. A pesti börze valójában csak a nemzetközi irányvonalat követte.

2007. 04. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmet írt a pesti börze, régen látott kétszázalékos emelkedést tapasztalhattunk. Bár péntek tizenharmadika a babona szerint balszerencsés nap lehet, aki tegnap a magyar parketten befektetett, az nyertes napot zárt. A BUX árfolyama úgy emelkedett, mintha zsinóron húznák felfelé. A magyar tőkepiaci indikátor 24385 ponton nyitott és már délben 24600 ponton állt. Délután nem változott az irány, a BUX pihenő nélkül emelkedett 24798 pontos napi csúcsa közelébe. Záráskor a magyar indikátor 24779,94 ponton állt, ami 1,99 százalékos javulásnak felelt meg.
A csütörtöki, amerikai 0,5-0,9 százalékos emelkedés megtette hatását. Az elemzők előrejelzéseivel megegyező irányú elmozdulások olyan erősen hatottak a piacokon, hogy a régiós börzékre és a vezető európai indexekre is átragadt az optimista hangulat. A moszkvai RTS átlépte a kétezer pontos történelmi szintet, a DAX és az FTSE is követte a trendet.
Az 56,3 milliárd forintos forgalom is jól mutatta, mekkora vételi nyomás nehezedett tegnap a piacra. A dráguló olajárak következtében csak a Mol részvényeire 35 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. Az olajipari papírok 4,9 százalékkal drágultak és áruk záráskor 22545 forintot ért. A Mol mellett látványos növekedést produkált a 4 százalékkal dráguló Fotex és az 1,8 százalékkal megugró OTP. Meglepetésre a Richter nem követte a többség irányvonalát. A gyógyszergyártó 0,4 százalékkal gyengült, a Magyar Telekom ára viszont előző szintjén, 985 forinton zárt.
A bankközi devizapiacon alig változott a forint árfolyama. A tőzsdei kereskedés végén az eurót 245,30–245,35 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 245,60–245,80 forint után. A dollárral 181,20– 181,30 forinton kereskedtek, míg csütörtök délután 182,45–182,55 forint volt az árfolyam. Az eurót 245,20–246,20 forint között jegyezték a nap folyamán, reggel a zloty gyengülését, délután a lengyel valuta erősödését követte a forint is. A húsvét utáni csonka héten kevés piaci résztvevővel, viszonylag izgalommentesen folyt a kereskedés a devizapiacokon, az árfolyamok szűk sávban ingadoztak. Sem a hazai, sem a nemzetközi piacon megjelent makrogazdasági mutatók nem okoztak meglepetést: a magyar inflációs mutató és az államháztartási hiány adatai gyakorlatilag megegyeztek a várakozásokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.