Történelmi csúcson

A BUX átlépte az újabb történelmi csúcsot. A magyar tőkepiaci indikátor a délután érkező kedvező amerikai híreknek köszönhetően átlépte a 25 800 pontos határvonalat, és 25 935 pontra ugrott. Jelentős volt a forgalom, és a vezető részvények árfolyama is szépen emelkedett. A nap nyertese az Émász lett, míg a leginkább alulteljesítő papír a Graphisoft volt.

2007. 04. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivárásra rendezkedtek be tegnap reggel a befektetők. Ennek köszönhető az is, hogy a BUX sokáig nem tudott kitörni a 25 700 pontos szintről. A magyar indikátorra csak azok a kedvező előjelek hatottak, amelyek a tengerentúlról érkeztek, és 25 900 pont fölé húzták a BUX görbéjét. Csak a nap végét jelző gongszó szakította meg az index emelkedését. Az újabb történelmi csúcson záró BUX 25 828,78 ponton lépett a partvonalon túlra. A 418,50 pontos emelkedés egyértelműen az OTP-nek, valamint a szintén történelmi rekordot elérő tengerentúli indexnek, a Dow Jonesnak volt köszönhető. A jelentős mértékű, 66,4 milliárd forintos forgalom is jól mutatta, hogy a vevők nem teketóriáztak. Míg délelőtt csak csipegették a papírokat, addig a fokozatos emelkedés egyre erősebb vételi nyomást gyakorolt a piacra.
A nap egyik meghatározó részvénye az OTP volt. A 2,7 százalékkal dráguló banki papírokra 38 milliárd forint értékben kötöttek üzletet. Az OTP iránti érdeklődést egy fontos esemény előzte meg: tegnap tartotta meg a társaság a cég befektetői napját. A rendezvényen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy az OTP-csoport 2010-re kétmilliárd euró adózás előtti eredmény elérését tűzte ki célul, ami az esetleges további akvizíciók révén magasabb is lehet. Az eredmény elérésével, tőzsdei kapitalizációja alapján az OTP Bank Európa 20-25 vezető hitelintézete közé kerülhet három év múlva. A következő esztendőkben a csoporton belül dinamikusan növekszik majd a külföldi leányvállalatok hozzájárulása a mérlegfőösszeghez és az eredményhez. A középtávú stratégiai célok alapján 2010-ben a konszolidált adózás előtti eredmény körülbelül 50 százaléka már a külföldi érdekeltségektől származik, ennek mintegy felét az oroszországi és az ukrajnai bankok teljesítménye adja majd.
Az OTP mellett jól muzsikált a Magyar Telekom és a Richter. Meglepetésre a Molnak nem sikerült nagyobb megugrást összehoznia, az olajipari papírok csupán 0,4 százalékkal drágultak. A nap nyertese az Émász lett 5,7 százalékos erősödéssel, míg a legnagyobbat a Gra-phisoft esett. A szoftvercég részvényei 3,9 százalékkal gyengültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.