Túl a 25 ezer ponton

Nyitáskor 40 ponttal állt előző szintje felett a BUX, majd később tovább emelkedett, és záráskor napi csúcsán, 25 181 ponton állapodott meg. Minden adott volt a javuláshoz, a forgalom is magas volt, sőt a nemzetközi hatások is kedvezően érvényesültek – nyilatkozták elemzők a BÉT zárása után. Ötvenmilliárd forintos forgalom mellett zajlott tegnap a pesti tőzsdei kereskedés, a legtöbb üzletet a nap nyertesére, a 2,6 százalékkal dráguló OTP papírjaira kötötték.

2007. 04. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simán, minden ellenkezés és korrekciós próbálkozás nélkül lépte át tegnap a BUX a 25 ezer pontos határvonalat. A reggeli felfutást követve a magyar indikátor tartós emelkedésbe fogott, s már az első félóra alkalmával 25 ezer pontra ugrott. A BUX csupán délben engedett meg magának egy kisebb korrekciót, a délután azonban újabb és újabb megugrásokkal telt el. A zárás pillanatában érkező friss vásárlási nyomás napi csúcsára repítette a magyar indikátort, ez azt jelentette, hogy az index 401,31 ponttal múlta felül előző záráskor elért szintjét. A magyar parkett a térség piacait felülteljesítette, sem a csúcsra járatott moszkvai indikátor, sem a prágai nem tudta követni a BUX emelkedését. Az RTS 0,3 százalékkal, a varsói WIG–20 és a prágai PX 1,4-1,4 százalékkal erősödött. Kereskedők elmondták, hogy a magyar piacra kedvezően hatottak az amerikai és világpiaci hírek, az összeolvadások, az olajár drágulásának együttes eredője, valamint a hazai cégek osztalékfizetési időszakának kezdete egyértelműen emelkedést generált.
Az 50 milliárd forint feletti forgalom és a BUX is jól mutatta, hogy a befektetők a magyar parkettet igen kedvelték. A nap nyertese a 22,8 milliárd forint forgalmat lebonyolító és 2,6 százalékkal dráguló OTP lett. A banki papírokat követte a TVK és a Magyar Telekom. A vezető részvények sorából a távközlésiek meglepő módon 2,1 százalékkal drágultak. Szakértők szerint a Magyar Telekom növekedése mögött az osztalékfizetés közeli időpontja állt. Az OTP több oknál fogva vonzotta a befektetőket, egyrészt az április 20-i befektetői nap miatt, másrészt a kedvező nemzetközi hangulat következtében. A befektetői napon várhatóan megnevezik a 2010-es eredménytervet, amitől azt várják, hogy értéke megközelíti a kétmilliárd eurót.
Meglepetést okozott viszont a Richter azzal, hogy árfolyama nem követte a trendet: a nagyobbik gyógyszergyártó 1,1 százalékkal lett olcsóbb. Drágulással zárt viszont a 0,9 százalékkal javuló Egis. A kis forgalmú papírok sorából az FHB, a Phylaxia és az Állami Nyomda szerepelt még jól.
A forint a bankközi devizapiacon erősödött az euróhoz képest, tegnap délután 244,65 forinton jegyezték az uniós valutát, szemben a múlt pénteki 245 forintos értékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.