Ünnep utáni drágulás

Átlépte tegnap a 24 ezer pontos határt a BUX, az elemzők azt nyilatkozták, várható volt a magyar tőkepiaci indikátortól, hogy újból eléri ezt a szintet. A húsvéti ünnepeket követő befektetői roham is megjósolható volt, a háromnapos szünnap után a befektetők igen élénken érdeklődtek a magyar papírok iránt is.

2007. 04. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán egyetlen ponttal nyitott előző értéke felett a BUX, a reggeli emelkedést egy nagyobb ívű felfutás követte, így a magyar indikátor a délelőtt folyamán átlépte a 24 ezer pontos küszöböt. A délután emelkedéssel és egy kisebb kiigazítással telt el, de valójában érdemi esemény nem történt, a BUX végül hat ponttal napi csúcsa alatt zárt. Elemzők elmondták, hogy már várható volt a 24 ezer pont átlépése, arra határozott választ viszont nem tudtak adni, hogy meddig tartható fenn a BUX lassú, de határozott emelkedése. Nem kaptak az érdeklődők arra sem választ, hogy a küszöb elérését követve mikor történhet korrekció a piacon. A BUX záráskor 233,27 pontos növekedést követve 24 195,51 ponton zárt. Nem csak a magyar tőzsdén alakult ki komolyabb emelkedés, a régiós tőzsdék is jól szerepeltek, azaz egy százalék körüli növekedéssel fejezték be a napot. A 28,8 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények többségének drágulása is azt mutatta, hogy a húsvéti ünnepeket követve a befektetők aktivizálták magukat.
A nap nyertese a Richter lett 2,7 százalékos drágulásával, a gyógyszergyártót a sorban a Magyar Telekom és a Rába követte. A távközlési papírok 2,3 százalékkal, míg a gépipariak 1,9 százalékkal erősödtek. A vezető részvények közül egyedül a Mol nem tudta követni a trendet, az olajipari cég részvényei a nyersolaj árának csökkenése miatt fél százalékkal estek vissza. Az OTP viszont az emelkedő irányt sarkalta, és egy százalékkal erősödött. A bankközi devizapiacon a forint minimális erősödést jelzett az euróval szemben. Késő délután egy euróért 245,70 forintot adtak, szemben a pénteki 245,90 forinttal. A dollár gyengült az euróval szemben a nemzetközi piacokon, így Pesten is követte a zöldhasú ezt az irányt.

Van fantázia a régióban. Számos befektető szerint a kelet-európai részvénypiacok kilátásai még optimizmusra adnak okot – idézte a Bloomberg amerikai hírszolgálat az egyik prágai elemzőt, aki ez alkalommal a lengyel, a cseh és az osztrák tőzsdei helyzetről és a kilátásokról szólt. Rekordot döntögető magasságok felé tartanak a vezető tőzsdeindexek az említett országokban, az emelkedés tegnap megközelítette vagy meg is haladta az egyszázalékos mértéket – derül ki a jelentésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.