időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Basescu népszerű a magyarok körében

Rostás Szabolcs
2007.05.11. 23:00

(Kolozsvár)
Traian Basescut támogatja az államfő leváltásáról szóló május 19-i referendumon biztos részvételt ígérő romániai magyarok többsége.
A kolozsvári Desire Alapítvány által május első hetében Erdély tizenöt megyéjében 1810 magyar megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás kimutatja: a biztos szavazók hatvan százaléka a felfüggesztett államfő visszatérése mellett készül leadni voksát. A Magyari Nándor szociológus, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem tanára által irányított felmérés szerint a magyarok 58,7 százaléka állította, hogy biztosan urnák elé járul a népszavazáson, 18,4 százalék valószínűsítette részvételét, 7,3 százalék leszögezte: nem él állampolgári jogával; a többiek bizonytalanok.
A kutatás különben Eckstein-Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorának megrendelésére készült. A honatya elmondta: az eredmények ismeretében a szövetség csúcsvezetősége jobban tette volna, ha nem foglal állást Basescu leváltása ügyében, de legalábbis annak kialakítása előtt – ugyancsak közvélemény-kutatás formájában – kikéri a magyarok véleményét. Emlékezetes, a Markó Béla vezette alakulat arra buzdítja az erdélyi magyarságot, hogy szavazzon igennel a Basescu leváltását célzó referendumon, miközben riválisa, a Magyar Polgári Szövetség kiáll a felfüggesztett román államfő mellett. Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke tegnap megkérdőjelezte a felmérés eredményének hitelességét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.