időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Előkerült az ellopott Lotz-festmény

Kristály Lehel
2007.05.09. 23:00

A dunakeszi rendőrök megtalálták azt a több millió forintot érő Lotz Károly-festményt, amit a közelmúltban loptak el Gödről. A műkincset tegnap adták vissza a tulajdonosának, de a tolvajokat továbbra is keresik a hatóságok.

Visszaadta tegnap a dunakeszi rendőrség azt a Gödről ellopott Lotz Károly-festményt, amelyet egy hónapja több alkotással együtt két férfi vitt el 86 esztendős tulajdonosától. A műkincsnek minősített alkotás értéke – a többi festménnyel együtt – eléri a tízmillió forintot.
Az ügy előzményeit tegnap Kelemen Margit, a dunakeszi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője ismertette. Elmondta, hogy két férfi jelent meg április közepén a gödi N. Lászlóné családi házánál azzal, hogy szerelők, s a gáz szivárgását jöttek ellenőrizni. A gazda bizalmatlanságát látva azt állították, hogy amennyiben nem mehetnek be, akkor az egész utcában el kell zárni a vezetéket. Ennek tetemes költségeit pedig az idős asszonynak kell megtéríteni. Végül úgy tettek, mintha a munkájukat végeznék, de közben az egyik idegen azzal terelte el az aszszony figyelmét, hogy adategyeztetés ürügyén elkérte a nyugdíjszelvényét. Társa eközben átkutatta a házat, s a falakról leakasztotta Lotz Károly A zene allegóriája című festményét, valamint több értékes alkotást. Mivel a tolvajok továbbra sem győzték meg N. Lászlónét a látogatásuk szükségességéről, az asszony azon fáradozott, hogy megszabaduljon tőlük. Hívta a rendőrséget, majd az utcára szaladt segítségért. A behatolók végül a műkincsekkel együtt elmenekültek.
A sértett bejelentését követően megindult a nyomozás, ezt a fantomkép összeállításakor a károsult is segítette. Ugyanakkor a dunakeszi rendőrök tájékoztatták az esetről a környező települések rendőrkapitányságait, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztályát. Időközben jelentkezett a rendőrségen egy budapesti galériatulajdonos, akinek a tolvajok eladták az ellopott Lotz-festményt. Az alkotást lefoglalták a hatóságok. Bár a nyomozókat megpróbálták tévútra terelni az elkövetők, a rendelkezésre álló információk alapján sikerült azonosítaniuk Lakatos Istvánt. – Az ő tartózkodási helye ismeretlen, ezért ellene országos elfogatóparancsot adtunk ki. Társa azonosítása még folyamatban van, s továbbra is keressük a többi eltulajdonított műkincset – jegyezte meg az osztályvezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.