időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Elszámoltatás előtt Wolfowitz

2007.05.15. 23:00

Paul Wolfowitz egykori amerikai védelmi miniszterhelyettes Világbank-elnöki karrierje alighanem a végéhez ért, miután az ügyével foglalkozó belső bizottság megállapította, hogy magatartásával megsértette a pénzintézet szabályait és munkaszerződését, az igazgatótanácsnak pedig azt ajánlotta: a bank megfelelő működésének biztosítása érdekében vizsgálja meg, Wolfowitz alkalmas-e a továbbiakban a szervezet vezetésére. A vezetői válságot diagnosztizáló jelentés közvetlenül azelőtt került nyilvánosságra, hogy az igazgatótanács tegnap fogadta a bankelnököt. Ennek célja az volt, hogy lehetőséget adjanak neki az ügy tisztázására, ami miatt a Világbank alkalmazottai – éppúgy, mint európai részvényesei – már huzamosabb ideje eltávolítását követelik.
Wolfowitz, akinek korábbi karrierje miatt (az iraki háború fő neokonzervatív ideológusaként ismerik) amúgy is sok bírálója akadt, akkor került a szőnyeg szélére, amikor kiderült: kinevezését követően szeretőjének előmenetelét hatalmával való visszaéléssel segítette. Shaha Riza ugyan az összeférhetetlenség látszatának elkerülése végett távozott a Világbanktól Wolfowitz 2005-ös kinevezése után, ám új munkahelyén, a külügyminisztérium alapítványánál mesés fizetést járt ki neki nagy hatalmú partnere. Két lépcsőben adómentes éves bérét 193 ezer dollárra emelték, aminek igazolhatatlanságát jól jelzi, hogy maga a külügyminiszter, Condoleezza Rice is kevesebbet, 186 ezret kap – adózás előtt.
A 24 tagú igazgatótanácsnak jogában áll az elnök elbocsátása, fegyelmiben való részesítése vagy annak jelzése a részvényes országoknak, illetve a kinevezésért hagyományosan felelős Egyesült Államoknak, hogy elvesztették bizalmukat vele szemben. Ám a külső nyomásgyakorlás miatt előzetesen nem volt sejthető, hogy vállalják-e a végső döntés felelősségét. Míg Wolfowitz az általa is elismert cselekedetei miatt egyértelműen bizonyította alkalmatlanságát, sokan arra is felhívják a figyelmet, hogy az ügy hátterében az amerikai és európai részvényesek közötti szembenállás is tetten érhető. Míg egyes hírek szerint az amerikai kormányzat már az utódját keresi, amerikai kormánytagok nyilvánosan mindvégig kiálltak mellette. A Világbank igazgatótanácsa még a héten döntést hoz az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.