időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hazaérkezett a két hegymászó Tibetből

Grimm Balázs
2007.05.28. 23:00

Megérkezett tegnap Budapestre Klein Dávid és Várkonyi László, az Ahico Everest Expedíció 2007 két tagja. Mint arról beszámoltunk, a sportemberek arra vállalkoztak, hogy első magyarokként oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül másszák meg a világ legmagasabb, 8850 méteres csúcsát, a Mount Everestet. A két alpinista március 29-én indult útnak a magyar fővárosból, és május 20-án, a 8300 méteren felállított hármas táborból kezdett csúcstámadásba a hegy tibeti oldalán. Hat órával később biztonsági okokból 8600 méterről visszafordultak. Klein Dávid gyomorgondjai miatt végképp feladta a küzdelmet, és levonult a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborba, Várkonyi László azonban csak a hármas táborig ereszkedett vissza, mert újból próbát akart tenni másnap. El is indította a csúcstámadást május 21-én éjjel, azonban az erős szél és közepes komolyságú fagysérülései miatt visszafordult 8500 méterről. Ez is jelentős teljesítmény volt, mert ötezer méteren a levegő oxigéntartalma a tengerszinten mértnek csupán a fele, nyolcezer méter felett pedig kevesebb mint harmada.
Az expedíció tagjai tegnap Ferihegyen rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Elmondták: nem tettek le arról, hogy feljussanak a Mount Everestre, oxigénpalack és teherhordók használata nélkül. Azt is bejelentették, legközelebb 2009-ben próbálnak a magaslatra kapaszkodni, jövőre a Föld harmadik legmagasabb hegyét, a 8586 méter magas Kangchenjungát szeretnék megmászni. Ezen a csúcson még nem járt magyar alpinista. Klein és Várkonyi 2008-ban azért hagyja ki a Mount Everestet, mert nagyon sokan lesznek ott, köztük egy népes kínai expedíció tagjai is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.