időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Korrupciógyanús kórházi várólisták

Munkatársunktól
2007.05.29. 23:00

Az egyre hosszabb kórházi várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel – vélekedett Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta: meg kell szüntetni azt a korrupcióval fenyegető és alkotmányosan is aggályos helyzetet, hogy a biztosított betegek a kormányzati megszorítások miatt várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják. Elfogadhatatlan, hogy a közkórházak az üresen álló ágyakon pénzért lássanak el akár külföldi, akár magyar betegeket – tette hozzá. A fideszes politikus szerint valódinak tűnik az a következtetés, hogy ez az egész azért történik, mert a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak, így akarja kiépíteni a fizetőképes keresletre épülő magánszektort.
Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke erre úgy reagált: a várólistára vonatkozó szabályozás korrekt, megfelel az európai gyakorlatnak. Hozzátette: nem a várólisták megszüntetésére van szükség, hanem arra, hogy törvényesen és nyilvánosan működjön a rendszer. A szocialista politikus közölte: várólistát akkor lehet alkalmazni, ha nem sürgős beavatkozásokról van szó, vagyis a késedelem nem jár a beteg állapotának romlásával.
Kökény Mihály szerint a várólista megkerülése pénzért nem lehetséges. Ha Mikola Istvánnak tudomása van ilyen korrupciógyanús jelenségről, akkor tegyen bejelentést, nevezze meg az intézményt, nevezze meg az orvosokat, és akkor eljár a biztosításfelügyelet – fűzte hozzá.

Megérkezett Cser Ágnes feljelentése. Kézhez kapta tegnap a Legfőbb Ügyészség azt a büntetőfeljelentést, amelyet Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke tett Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ellen – tájékoztatott Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő. A feljelentést megküldik a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóságnak, amelynek a megérkezéstől számítva három napja lesz a nyomozás elrendelésére vagy megtagadására. Cser Ágnes még pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy rágalmazás és rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz az egészségügyi tárca vezetője ellen. Horváth Ágnes ugyanis korábban azt állította: hazánkban a betegek 22 százalékát félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák. Mikola István fideszes szakpolitikus bocsánatkérésre, vagy posztjáról való lemondásra szólította fel a minisztert. Hozzátette, Horváth Ágnes ezekkel a kijelentéseivel megrendítette az egészségügybe vetett bizalmat, és megsértette az egészségügyben dolgozókat. A miniszter a feljelentésre úgy reagált: áll a vizsgálat elé. (P. T.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.