időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Leánycsempészet vállalkozásban

Rostás Szabolcs
2007.05.23. 23:00

Még a napokban kiadhatják a román hatóságok azt az alpolgármestert és feleségét, akit kerítés és emberkereskedelem miatt nyolc év börtönre ítélt a francia igazságszolgáltatás. Romániában tavaly csaknem másfél ezer nő vált embercsempészek áldozatává.

(Kolozsvár)
Családi vállalkozás formájában foglalkozott embercsempészettel és kerítéssel egy kelet-romániai település alpolgármestere és felesége. A bukaresti ítélőtábla tegnap huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezte az ötvenéves Luminita Iont, miközben 52 esztendős politikus férjét, Gheorghe Iont nagy erőkkel keresik a hatóságok. A Ialomita megyei Barbulesti község alpolgármesterének (a Roma Párt helyi vezetőjének) és feleségének illegális tevékenységére néhány évvel ezelőtt figyeltek fel a franciaországi hatóságok. A dél-franciaországi Provence tartomány Muy városának rendőrsége ugyanis őrizetbe vett hat román prostituáltat, akik bevallották, hogy a Ion házaspár révén jutottak ki a nyugat-európai országba. A francia bűnüldöző szervek vizsgálatai fényt derítettek arra is, hogy a román elöljáró és felesége által működtetett embercsempész-hálózat az utóbbi években tucatnyi lánnyal látta el a francia kerítőket. Luminita és Gheorghe Iont idén tavaszszal távollétükben kerítés és emberkereskedelem vádjában bűnösnek találta, és nyolc-nyolc év börtönbüntetésre ítélte a francia igazságszolgáltatás. Ezzel egy időben egész Európára kiterjedő elfogatóparancsot adtak ki az alpolgármester és felesége ellen. A román ügyészség által jóváhagyott parancs alapján a rendőrség keddre virradóra próbálta őrizetbe venni Ionékat. Barbulesti családi házukban azonban csak az asszonyt sikerült letartóztatni, akinek védelmére siettek a helyi roma kolónia tagjai, ezért a kivezényelt kommandósoknak figyelmeztető lövésekkel kellett szétoszlatniuk a tömeget. A településről elmenekült Gheorghe Ion alpolgármestert még keresik.
Romániában tavaly kétezer személy ellen indult bűnvádi eljárás embercsempészet miatt, közülük ötszáz ellen vádat is emeltek. Ugyancsak 2006-ban 1400 nő vált a román embercsempészek áldozatává, többségüket prostitúcióra kényszerítették. Tegnap a román– magyar határ mentén fekvő Arad megye rendőrségének szervezett bűnözés ellenes főosztálya tizenhárom moldovai és két román állampolgár ellen indított eljárást embercsempészet miatt. A nyomozók beépítésével lebuktatott hálózat tagjai az utóbbi időszakban több száz személyt juttattak nyugat-európai országokba feketemunkára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.