időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Napi sajtószemle

Lovas István
2007.05.30. 23:00

SVT
A svéd közszolgálati televízió már foglalkozott a JAS-gépekkel való csehországi üzletkötés során történt feltételezett vesztegetésekkel. Az első interjúkban a Saab mindent tagadott, majd a folytatásban elismerte, hogy az üzletek nyélbe ütését ügynökeik milliárdokkal segítik elő.


CCTV.com
A kínai közszolgálati televízió jelentette, hogy az e héten folyó egyetemi felvételi vizsgákon Kínában 10,1 millió diák felvételezik. A jelentkezők mintegy felét veszik fel. „A nemzet érdeke a becsületes üzletvitel és életmód. Ezért határozat született, hogy a felvételi vizsgán csaláson rajtakapott felvételizők fényképét és adatait felrakják az internetre, hogy más felsőoktatási intézmények és munkaadók tudják, hogy ez a fiatal már megpróbált csalni”, értesülhetünk a kommunista ország a nemzeti érdek és a becsület elősegítését célzó újabb központi intézkedéséről.


NEPBEIN KAHAN
Az orosz kormány döntést hozott, amelynek lényege: a nemzet érdeke a szép orosz beszéd megtartása, illetve visszaállítása. Ezért meghirdették az orosz nyelv évét, amelyben különös hangsúlyt fektetnek a nyelvi versenyekre, a pályázatokra, a szép oroszsággal történő újságírásra. Ettől az évtől az egyetemekre jelentkezőknél előnyben részesítik azokat, akik orosz nyelvből kitűnnek. Ők külön pontokat kapnak, értesülhetnek a moszkvai tévéállomás nézői a Kreml újabb, a nemzet érdekét és a nyelvi hagyomány ápolását szolgáló döntéséről.


The New York Review of Books
William Pfaff történész, a Párizsban kiadott globális amerikai lap, az International Herald Tribune hírneves publicistája hosszú cikkben foglalkozik Sarkozyvel, Franciaország újonnan megválasztott elnökével az Egyesült Államok kéthetente megjelenő, értelmiségieknek szánt lapjában. Sarkozy – mint Catherine Nay életrajzírójának könyvében olvasható – megszállottan gyűlölte magyar apját. A francia–belga Arcelor acélgyártó-óriás privatizációját Sarkozy rosszallotta. Lehet, hogy Sarkozyt Amerika-barátnak tartják, de az biztos, hogy Franciaország nemzeti érdekeiért és a közvéleménynek tetsző módon cselekszik majd. Sarkozy pontosan tudja, hogy a Tony Blair iránti tiszteletet milyen módon segített elpusztítani a brit miniszterelnök kiállása Bush elnök politikája mellett.


Le Monde
A vezető francia lap is megemlíti, hogy Budapesten rekordmeleget mértek.


les echos.fr
Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy Franciaország megvétózza a Világkereskedelmi Szervezet tárgyalásait, ha veszélybe kerülnek a francia agrárérdekek. A francia gazdákat arról biztosította, hogy „nem áldozza fel a francia mezőgazdaságot a liberalizáció oltárán”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.