időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Olasz bankóriás született

Hírösszefoglaló
2007.05.21. 23:00

Nem sokáig tartott az Intesa-SanPaolo piaci elsősége Olaszországban, hiszen vasárnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Unicredit felvásárolja a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Capitaliát. A Capitalia részvényesei mintegy negyedével kapnak többet mint a három hónapos átlagár.
A fúzióval létrejön Európa második legnagyobb kapitalizációjú bankja, az Unicreditet ezek után már csak a HSBC múlja felül. Szakértők szerint 2010-ig 1,2 milliárd euróra rúghatnak a szinergiahatások, vagyis a kölcsönös előnyökből fakadó növekedés. A felvásárlás értéke eléri a 22 milliárd eurót. Ugyanakkor a Capitalia felvásárlása ténnyé teszi, hogy az Unicredit nem veszi meg a SocGen-t, ahol az intenzív tárgyalások ellenére az egyesülés megbukott a francia politika ellenállásán. Talán ezért jelentette ki Alexandro Profumo, az Unicredit első embere, hogy az intenzív törekvések ellenére nem számít lavinára az európai határokon átívelő tranzakciókban. A szakember azt mondta hírügynökségi jelentések szerint, hogy cross-border – szó szerint határátkelő, valójában országok között – üzletek mindig nehezek. Nemcsak az összeolvadás, de a terjeszkedés is jellemzi az európai nagybankok üzletszerzési gyakorlatát. A távirati iroda híradása szerint a pénzintézetek az egykori Szovjetunió területe felé nyitnak. A magyar K&H főrészvényese, a belga KBC pénzintézet éppen tegnap írt alá megállapodást egy orosz bank 92,5 százalékának megvételéről. „Választottja” az egyik vezető, magántulajdonú orosz takarékbank, az Absolut Bank. A KBC tőkerészesedést – 2,5 százalék erejéig – az Absolutban a Világbank beruházórészlegétől, az eddig 7,5 százalékot birtokló IFC-től kapja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.