Felhívást intézett tegnap a kormányhoz, a legnagyobb kereskedelmi áruházláncokhoz, vendéglátóhelyekhez és közétkeztetési egységekhez, valamint a fővárosi önkormányzathoz, illetve az Önszabályozó Reklámtestülethez a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. A civil szervezetek az élelmiszerekhez adagolt transzzsírok korlátozását szeretnék elérni a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása érdekében.
Ezek a zsírok csak kis mennyiségben fordulnak elő a húsokban és a tejtermékekben, inkább a hidrogénezett növényi olajokban, margarinokban és a félkész ételekben találhatók meg. Elfogyasztva emelik a vér káros koleszterinszintjét.
A két szervezet azt várja a kormánytól, hogy szabályozza az élelmiszerek címkézését, mert azok nem nyújtanak elegendő információt a tápanyagokról. Az áruházakat arra kérik, hogy ne adjanak transzzsírsavakat a saját márkanevű termékeikhez, s ugyanezt várják a vendéglátóhelyektől is.

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a NAV