időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Pusztulnak a fókák a nagy melegben

Hírösszefoglaló
2007.05.02. 23:00

Több mint nyolcszáz fóka tetemét találták meg eddig Kazahsztánban, a Kaszpi-tenger partján – adta hírül az AFP. A rendkívüli esetek minisztériumának vezetője saját internetes oldalán tette közzé: összesen 819 állatról, köztük 180 fiókáról van szó. A körzetben folytatják a kutatást, a jelenség okainak feltárásával pedig különbizottság foglalkozik.
A legtöbb állat az ország észak-keleti részén, Mangistau körzetében, a Kalamkas kőolaj- és földgázmező közelében pusztult el április végén. A korábbi feltételezésekkel ellentétben azonban most úgy tűnik, hogy nem a környezetszennyezés, hanem a felmelegedés végzett velük. A jégtáblák ugyanis nagyon korán elolvadtak, ami megzavarta a fókák szaporodását, a kicsinyek pedig alighogy világra jöttek, megfulladtak.
Hasonló dolog történt 2000-ben is, amikor húszezer állat veszett oda – állítja a Kaszpi-tenger természeti kincseinek védelmével foglalkozó nemzetközi civil szervezet, a CEP. Hét éve az olvadó jégtáblákról lecsúszó fiókák elpusztultak, a felnőttek pedig sűrűbb csapatokba kényszerültek, ezért életterük drasztikusan szűkült. Egy idő után fertőző betegségek miatt hullott el sok állat.
A rendkívül meleg időjárás mellett a fókavadászok mészárlása is hozzájárul az állomány csökkenéséhez. A Lav és az Ifaw nemzetközi állatvédő szervezetek adatai szerint az előző három évben Kanadában egymillió példányt öltek meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.