időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Röviden

MTI
2007.05.23. 23:00

Varsó felszámolja kommunista múltját
Lengyelországban felszámolnák, illetve megszüntetnék a kommunista időkből származó valamennyi emlékművet, utcanevet és a közéletben még meglévő jelképeket egy törvényjavaslat értelmében, amelyet Kazimierz Ujazdowski lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter ismertetett. A törvénytervezet a helyi hatóságokat ruházza fel a döntés jogával. Kivételt jelentenek a katonai temetők, amelyek az állam ellenőrzése alá tartoznak – közölte Ujazdowski. (MTI)

Megrótták Basescut
Bukarest. Diszkriminatív jellegűnek minősítette tegnap a román diszkriminációellenes tanács a „büdös cigány” kifejezést, amelyet Traian Basescu használt egy televíziós riporternővel szemben, s emiatt az intézmény nyilvános figyelmeztetésben részesítette az államfőt. Az elnök a leváltásáról szóló május 19-i referendum napján eltulajdonította az újságírónő mobiltelefonját, mert az bevásárlás közben filmezte őt, a készülék pedig rögzítette, amint Basescu a feleségével beszélgetve tesz sértő megjegyzést az újságíróra. (R. Sz.)

Elégedetlen kormánypártok
Pozsony. Ján Slota és Vladimír Meciar munkaebéden értékelte a kormánykoalíció működését és arra a megállapításra jutottak, hogy pártjaik méltatlan helyzetben viselik a kormányzás felelősségét. Ezért a koalíciós szerződés újranyitását kezdeményezik és a nemzetiek a védelmi tárcát, Meciarék pedig az egészségügyit szeretnék elfoglalni. Igazuk lett azoknak a politológusoknak, akik egy éve arra figyelmeztettek: Robert Fico és a Smer ugyan lehengerelte koalíciós partnereit, amikor a 16 tagú kormányból 11 helyet elfoglalt, de ez visszaüt még. (N. S.)

Pápai beismerés
Vatikán. Elismerte XVI. Benedek pápa, hogy sok igazságtalansággal és szenvedéssel járt a keresztény hit terjesztése Latin-Amerikában. A katolikus egyházfő néhány dél-amerikai vezető követelése ellenére nem kért bocsánatot nagy felháborodást keltett, május közepén Brazíliában tett kijelentése miatt. Május 13-án kijelentette: a kereszténységgel nem erőltetettek rá idegen kultúrát Dél-Amerikára. (MTI)

Éber török rendőrök
Adana. Öngyilkos merényletet hiúsított meg a rendőrség a dél-törökországi Adanában, egy nappal a hat halálos áldozatot követelő ankarai merénylet után. A rendőrség őrizetbe vett egy 31 éves nőt, akinek a táskájában 11 kilogramm robbanószert és két kézigránátot találtak. A hatóságok szerint a nő Szíriából érkezett Törökországba. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.