időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Új tamil célpontok Srí Lankán

György Zsombor
2007.05.29. 23:00

Katonai szállítóautó volt a célpont, mégis hét civil vesztette életét egy hétfő esti terrortámadás következtében Srí Lankán. A robbanás a főváros közelében, a tengerparton haladó zsúfolt főúton történt, vagyis a feltehetőleg tamil elkövetők számoltak a komoly veszteségekkel.

Teljes a biztonsági készültség Srí Lankán, miután az elmúlt időszakban egyre több terrortámadás történt földön, vízen és levegőben egyaránt. Múlt csütörtökön a főváros egyik zsúfolt, a tengerparthoz közeli utcájában robbant bomba, amely a hivatalos közlés szerint egy ember életét oltotta ki, ám egy szemtanú érdeklődésünkre azt mondta, három halottat is látott. Ugyanezen a napon az északi Delft szigetének katonai támaszpontja ellen indítottak támadást a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE), az összecsapásban legkevesebb harmincan meghaltak.
A korábbi merényletek többsége – ide értve a galle-i hadikikötő elleni akciót és a reptér bombázását is – katonai létesítmények ellen irányult, így az áldozatok is főként fegyveresek voltak. Az elmúlt másfél év összecsapásai azonban több mint négyezer ember életét követelték, a hétfő éjszakai támadás ráadásul azt jelzi, az eddig békésebbnek hitt déli, szingaléz területek is célponttá váltak. Az üzletekkel, szállodákkal teli Galle Roadon, Ratmalana városánál elkövetett támadásban a hét áldozat mellett harmincnégyen megsebesültek, közülük többen súlyosan, őket kórházakban ápolják. Prasad Samarasinge tábornok a sajtónak nyilatkozva biztosnak nevezte, hogy a szakadár LTTE a felelős a történtekért. A robbanóanyagot egy útszéli bolt oldalán helyezték el, s távirányítással hozták működésbe, amikor a katukurundai kiképzőhelyről bázisukra tartó katonákat szállító jármű elhaladt előtte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.