Kóka János az adócsaló miniszter?

MDF közeli források szerint Kóka János gazdasági miniszter volt az a kormánytag, aki egy étteremben rendezett magánpartiján – asszisztensnőjén keresztül – felajánlotta az üzemeltetőnek: inkább nem kér számlát a fogyasztásról, intézzék el áfa nélkül, zsebből zsebbe.

Bodacz Balázs
2007. 06. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manager Magazin májusban szellőztette meg az ügyet, noha a helyszínről és a személyről akkor még nem volt szó. A lap tényfeltáró stábja azóta távozni kényszerült; előtte azonban még megírták, hogy az étterem tulajdonosára rászabadították az APEH-et is. A tulajjal tudatták: ha a revizornak átad 150 ezer forintot, leszállnak róla.
Kóka Jánost mint a rendkívül kínos ügy lehetséges érintettjét a hvg.hu nevezte meg tegnap este. Lapunk úgy tudja, hogy a budapesti Vigadó tér melletti Duna-szakaszon horgonyzó Columbus étteremhajón történt az eset. Az MDF nevében Hock Zoltán nemrégiben levélben fordult a kormányfőhöz, azt kérve, hogy miniszterei körében vizsgálja ki az ügyet, és derítse ki, hogy melyik beosztottja botlott.
*
A kérésre Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára annyit mondott: mivel Hock állításai mögött nem álltak bizonyítékok, ezért nincs mit kivizsgálni. Hock a héten minden miniszterhez eljuttatott egy újabb levelet, amelyben arról érdeklődik, hogy ő volt-e az a kormánytag, aki a számla kifizetésekor meg akarta úszni az adót. A levelekre a szabályok szerint 30 napon belül válaszolniuk kell a kormánytagoknak. Az MDF hétfőn azonnali kérdésekkel bombázta volna a minisztereket az ügyben, de a helyzet Kóka nevének reflektorfénybe kerülésével nyilván megváltozott.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke a tegnapi Nap-keltében úgy fogalmazott, hogy a legsötétebb Kádár-kort idézik a történtek. – Hétfőn a magyar parlamentben minden miniszterrel szemben azonnali kérdést fogalmazunk meg – elsősorban Gyurcsány Ferenccel szemben, másodsorban Veres pénzügyminiszterrel szemben –, adjon kielégítő választ arra, hogy az APEH-et fel lehet-e használni arra, hogy ilyen és hasonló esetekben, amikor a színfal előtt azt mondják, hogy nem tudják, ki volt ez a miniszterük, azonnal elkezdik eltussolni az ügyet, és arra is hajlandók, hogy az APEH-et bevonják ebbe az eljárásba, és valamiféle politikai rendőrségként használják fel – mondta Dávid Ibolya. A pártelnök szerint az sem lehet véletlen, hogy az ügyről beszámoló magazin belső átszervezése miatt az elmúlt napokban távoztak az újságírók a laptól.
Április legvégén egy sajtótájékoztatón már megkérdezték Kókát, hogy szerinte megtarthatja-e pozícióját az a miniszter, aki adócsalást követ el. A tárcavezető a kérdésre kitérő választ adott. Annyit mondott, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, kiváltságokat pedig senki nem élvezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.