Milliárdos olajszámla a Gyurcsány-cégnél

Jelentős mennyiségű, olajügyekkel kapcsolatos iratot semmisítettek meg a rendelkezésre álló információk szerint az Orbán-kormány működése alatt, de azt még nem tudják, ki és miért – mondta tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő annak kapcsán, hogy munkacsoportot hozott létre Szilvásy György kijelölt titkosszolgálati miniszter a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag titkosításának felülvizsgálatára.

2007. 06. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzmény, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn felszólította a Fideszt és az MDF-et, ne használja fel politikai célokra a hét végén megvert Kármán Irén újságíró ügyét.
Lapunk már akkor rávilágított: éppen a miniszterelnök egyik korábbi vállalkozása keveredett bele az elmúlt másfél évtized legnagyobb olajbotrányába. A különféle fűtő- és ipari olajok gázolajként való értékesítése miatt az Energol Rt. és a cég egyik partnere, az ETL Rt. ügyében is nyomozás indult. Nem mellékes, hogy az MSZP-hez több szálon is kötődő ETL ügyében éppen az Orbán-kabinet idején, 2000-ben kezdődött újra a nyomozás. A számlákból kiderült: az Energol és az ETL egyik fő beszállítója a Fortus Rt. volt. Egyes adatok szerint közel egymilliárd forint értékben két és fél millió liter, később illegálisan értékesített olaj ment keresztül a vállalkozáson. A Fortus Rt.-t a Magyar Villamos Művek Rt. és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégbirodalmának zászlóshajója, az Altus Rt. alapította még 1995-ben. A társaság törvényes működésére többek között Gyurcsánynak mint felügyelőbizottsági tagnak kellett ügyelnie, de szerepelt a cégben az Altus jelenlegi vezetője, Jagiellowicz Györgyné is. Sőt a részvénytársaság egyik fióktelepeként a kormányfő botrányos bérleti szerződéséről elhíresült fővárosi, Szalay utca 4. szám alatti épületet jegyezték be.
Az eljárás igen különös eredménnyel zárult: a meghallgatott tanúk azt vallották, hogy a Fortus Rt. adataival bűnözők éltek vissza, ezért az ETL-ügy nyomozói a vállalkozás vezetőit kizárták a meggyanúsítandók köréből.
Továbbiak a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.