Pártszinten fut tovább a vodkaügy

2007. 06. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Brüsszel)
Vodkavita: maradhat a magyar vodka – előnyben a minőség címmel adott ki hétfőn az MSZP európai parlamenti delegációja optimista tájékoztatást arról, hogy az Európai Parlament kemény vita után aznap szavazott a vodka minősítéséről és összetevőiről. A plenáris ülés „elfogadta azt a kompromisszumos javaslatot, miszerint a vodkán, ha gabonából és burgonyából készült, ezt nem kell külön jelezni, ha azonban másból állították elő, akkor azt a címkén jelölni kell”.
A korábbi szabályozás szerint bármilyen mezőgazdasági termékből lehetett vodkát gyártani. Egyes észak-európai vodkagyártók azt akarták elérni, hogy csak azt lehessen vodkának nevezni, ami a szerintük hagyományos alapanyagokból, gabonából és burgonyából készült. – Ez a javaslat szemben állt a magyar érdekekkel, hiszen a hazai vodka körülbelül fele nem hagyományos összetevőkből, főleg cukorrépából készül – olvasható a szocialisták jelentésében. Az ismertetőben az áll, hogy Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő szerint „új lehetőséget teremtő, jó döntés született”, és „sikerült megőrizni a hazai szeszgyártásra jellemző vodkafajtákat, a minőségi gabonavodka piaci lehetőségeit is javítani tudtuk, hiszen a jövőben a címkén jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék nem hagyományos alapanyagokból készült”.
A magyar néppárti delegáció tegnap ezzel szemben A brazil cukornádvodka rontja a pálinka piacát címmel adott ki információs anyagot, amelynek bevezetőjében az áll, hogy „Olajos Péter és Glattfelder Béla magyar néppárti képviselők szerint a magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel ellentétes, hogy nem határozták meg, miből készülhet vodka, amit ráadásul még gyümölcsaromával is ízesíthetnek”.
A két képviselő hangsúlyozza, hogy a magyar néppárti delegáció erőteljes lobbizásával elérték, hogy az északi kollégák javaslatukba beépítették a cukorrépából készült alkoholt is, ami magyar érdekeket szolgál, ugyanis Magyarországon hagyományosan cukorrépát is felhasználnak vodkagyártásra. Csakhogy az elfogadott javaslat, amely szerint vodkát bármiből, akár Brazíliából importált cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani, ellentétes a magyar érdekekkel, és egyes multinacionális gyártók és forgalmazók érdekeit képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.