Világszerte dráguló élelmiszerek
A bioüzemanyagok növekvő felhasználása hozzájárul az élelmiszerek árának emelkedéséhez – jelentette ki a Nemzetközi Gabonatanács vezérigazgatója tegnap. Etsuo Kitahara utalt arra, hogy miközben sok országban egyre több bioüzemanyagot használnának fel a drága fosszilis üzemanyagok kiváltására, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak drágulása kezdi erősen éreztetni a hatását az élelmiszerek árában. (MTI)
Felemás döntés a biotermékekről
A biotermékek 2009-től egy uniószerte azonos címkét viselnek, ennek érdekében a minőségi szabványokat is tökéleteseni kell – erről határoztak tegnap Luxemburgban soros tanácskozásukon az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei. A környezetvédők viszont azonnal megtámadták a megállapodás azon pontját, amely lehetővé teszi, hogy a biotermékekben génmódosított termékek nyomelemekben jelen lehessenek. (L. I.)

Vitray Tamás találkozott a Magyarországon kószáló medvével