Szivárgott az ammónia

Ebben a hónapban másodszor szivárgott ammónia Kaposváron, a Kometa ’99 Zrt. sertéshús-feldolgozó üzemben. A hét végén egy meghibásodott vezetékből áramlott a levegőbe a mérgező gáz, több tonna húst veszélyeztetve. A kár kétmillió forintra tehető; vasárnapra az ammóniakoncentráció a normálisra csökkent.

Urbán Péter
2007. 06. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ammóniaszivárgás történt szombaton a kaposvári húsfeldolgozóban, a tűzoltók kiszellőztették a mérgező gázzal veszélyeztetett termet – nyilatkozta lapunknak Gróf Róbert, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: este fél 9-kor futott be a riasztás, hogy újabb baleset történt a gyárban. A helyszínre érkező tucatnyi szakembernek négy órába telt, míg biztonságossá tették a területet: folyamatos mérés mellett ventillátorokkal kiszellőztették az egyik fagyasztóterem károsodott kamráját, majd lecsapatták a kiáramló gázt. A hűtőfolyadéknak használt ammóniagáz az egészségre veszélyes, de koncentrációja nem volt annyira magas, hogy a környéken élőket fenyegette volna. Biztonsági okokból azonban még vasárnap délelőtt is mérték a levegő ammóniatartalmát. A harmincszor tizenöt méteres tárolóterem egyik hűtőradiátora okozta a gondot, de hogy mennyire sérült meg, illetve honnan eredt a szivárgás, majd az utólagos vizsgálat állapítja meg – mondta az ügyeletes. Összesen kétmillió forint kár keletkezett a vezetékben, s pótolni kell az elszivárgott gázt is. A teremben tárolt több tonna hússal együtt nagyjából százmillió forintnyi értéket sikerült megmenteni. A katasztrófavédelem intézkedéseket fog tenni, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen veszélyhelyzeteket – tudtuk meg Gróf Róberttől.
Ebben a hónapban már történt hasonló eset a kaposvári cégnél: június elsején, pénteken jelentették, hogy ugyanúgy, mint most, ammónia szivárog az egyik hústároló-helyiségben. A munkások riasztották a katasztrófavédelmet, a gázömlés csupán öt percig tartott, mivel a helyszínre érkező tűzoltók elzárták a rendszert. Akkor egy falat is át kellett törni, hogy hozzáférjenek a beltéri, befagyott ventillátorokhoz, és ezekkel, valamint saját készülékeikkel hajtották ki a gázt. A raktárban tárolt 250 tonna, hazai és külföldi üzletekbe szánt hús károsodásának mértékéről egyelőre nincs adat. Az olasz tulajdonban lévő húsfeldolgozó üzem több kilométer hosszú csőrendszerét már évtizedek óta használják. Felülvizsgálata, illetve esetleges felújítása azonban hosszabb időt vesz igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.