Száz adagra szóló termékenkénti anyaghányad-nyilvántartást kell készíteniük a vendéglátó gazdálkodó szervezeteknek a közétkeztetésben – egyebek mellett ezt tartalmazza az a négy miniszter által jegyzett közös rendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A távirati iroda összefoglalója szerint a gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a munkaügyi miniszter által jegyzett rendelet szabályait július 18-tól kell alkalmazni.
A szabályok közül kiemelendő az, amely a vendéglátótermékekre anyaghányad-nyilvántartás vezetését írja elő. A nyilvántartás egyebek mellett tartalmazza a tíz, a közétkeztetésben száz adaghoz felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét is. A rendelet mellékletében több táblázat is szerepel, amelyek tartalmazzák a napi energia- és tápanyagbevitelt korcsoportonként, valamint azt is, hogy ehhez – tíz napra – milyen alapanyagból mennyi szükséges. Például csoportos ebédszolgáltatás esetén a 19–60 éves korcsoportban egy főre, tíz napra húsból 45 gramm, halból 150, tejből és tejtermékből 300, zsiradékból 200, lisztből 400, burgonyából 800, kenyérfélékből 600, zöldségfélékből 1600, míg gyümölcsből 800 gramm szükséges.
A szabályok között szerepel, hogy közvetlen hűtésre csak ivóvíz minőségű vízből előállított jég használható, amit kézzel érinteni nem szabad, és az erre a célra rendszeresített tárolóedényben kell a vendégnek átadni. A vendéglátó kötelessége a közegészségügyi követelményeknek való megfelelés. Olyan terméket, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt, élelmiszer-összetevőként felhasználni tilos.

Ezt mondta Orbán Viktor Gyurcsány lemondásáról és válásáról