Fejadagokat számoltatnak a vendéglőkkel

Hírösszefoglaló
2007. 07. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz adagra szóló termékenkénti anyaghányad-nyilvántartást kell készíteniük a vendéglátó gazdálkodó szervezeteknek a közétkeztetésben – egyebek mellett ezt tartalmazza az a négy miniszter által jegyzett közös rendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A távirati iroda összefoglalója szerint a gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a munkaügyi miniszter által jegyzett rendelet szabályait július 18-tól kell alkalmazni.
A szabályok közül kiemelendő az, amely a vendéglátótermékekre anyaghányad-nyilvántartás vezetését írja elő. A nyilvántartás egyebek mellett tartalmazza a tíz, a közétkeztetésben száz adaghoz felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét is. A rendelet mellékletében több táblázat is szerepel, amelyek tartalmazzák a napi energia- és tápanyagbevitelt korcsoportonként, valamint azt is, hogy ehhez – tíz napra – milyen alapanyagból mennyi szükséges. Például csoportos ebédszolgáltatás esetén a 19–60 éves korcsoportban egy főre, tíz napra húsból 45 gramm, halból 150, tejből és tejtermékből 300, zsiradékból 200, lisztből 400, burgonyából 800, kenyérfélékből 600, zöldségfélékből 1600, míg gyümölcsből 800 gramm szükséges.
A szabályok között szerepel, hogy közvetlen hűtésre csak ivóvíz minőségű vízből előállított jég használható, amit kézzel érinteni nem szabad, és az erre a célra rendszeresített tárolóedényben kell a vendégnek átadni. A vendéglátó kötelessége a közegészségügyi követelményeknek való megfelelés. Olyan terméket, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt, élelmiszer-összetevőként felhasználni tilos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.