Közpénzzel tömik tele a Hócipőt

Évek óta folynak közpénzek kormányzati szervek döntése alapján a rendre az ellenzéken élcelődő Hócipő című szatirikus lap felé – derült ki a lapunk megkeresésére adott válaszokból.

2007. 07. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a Magyar Rádiótól nemrégiben nagy médiavisszhang mellett elbocsátott Farkasházy Tivadar humorista többségi tulajdonában lévő lap megjelenését az idén ötmillió forinttal támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből. Az újságot kiadó Hócipő Kft. az első fél évben három-, a második fél évben pedig kétmillió forinttal gazdagodhat a Hiller István vezette kulturális tárca jóvoltából.
Az RTL Klub Heti Hetes című műsorának egyik állandó tagjaként megismert, balliberális kötődésű Farkasházy családi vállalkozása nem először jut jelentős állami pénzekhez. A Hócipő Kft., amelynek a humorista édesanyja az ügyvezetője, tavaly is ötmillió forintot kapott az NKA miniszteri keretéből.
*
Hillerék ezzel a summával az újság 10., 11. és 12. lapszámának kiadásához járultak hozzá. 2004-ben ugyanebből a forrásból hétmillió forinthoz jutottak. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szintén kötött egyszeri, reklámcélú megbízási szerződéseket a Hócipő Kft.-vel: 2003 és 2006 között nem kevesebb mint tízszer, összesen 12,3 millió forint értékben. A Kormányszóvivői Iroda magyarázata szerint „a reklámok célja a köztisztviselők napja, az önkormányzatok napja és az önkormányzati törvénycsomag bemutatása volt”.
A Miniszterelnöki Hivatal is Farkasházyék hóna alá nyúlt, amikor 2003-ban Magyarország európai uniós csatlakozásának feldolgozása a nyomtatott sajtóban és az interneten című pályázaton két támogatási szerződés alapján összesen 3,5 millió forintot ítélt oda a Hócipő Kft.-nek, amit egy évvel később fizettek ki. Farkasházyék az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Információs társadalom – informált polgár címet viselő pályázatán is sikeresen szerepeltek 2003-ban. Így a Hócipő Kft. a Neccketrec internetes melléklet kiadásával nyolcmillió forintos támogatást kaphatott az SZDSZ-es vezetésű, azóta megszüntetett tárcától.
Farkasházyt 2002. augusztus 20-án Medgyessy Péter akkori miniszterelnök javaslatára a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. A humorista 1993 és 2003 között balatonszárszói telkén szervezett találkozókat baloldali értelmiségieknek és az MSZP, illetve az SZDSZ prominenseinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.