Lére dőlve

György Zsombor
2007. 07. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán versenyeztetik főztjüket a halászlé igazi mesterei, hiszen tudják anélkül is, hogy az övék a legjobb a világon. A nagyszabású bajai népünnepély is főként a tizenkettedik éve rendre odasereglő vendégeknek szól, a helyiek inkább otthon, saját körben készítik a halaclit. Az igazi tudás birtokában kevesen vannak, a halászléfőzés egyetlen más „konyhai” tevékenységhez sem hasonlítható. S aki a szakácskönyv után nyúl, jobb, ha a bográcsot már be sem piszkolja, tanulni ugyanis csak egy mestertől lehet, olyantól, aki betekintést enged a szertartás nagy titkaiba.
A legjobbakban megmarad az alázat, ők minden halászléfőzésre kihívásként gondolnak, hiszen tudják, a hanyagság, a túlzott önbizalom és az alapanyagok nem megfelelő kiválasztása megbosszulja magát. A rossz halászlé olyan, mint a rossz vörösbor: büntetés. A jófajta viszont jutalom.
Az étel hagyma alapon tisztán pontyból is készülhet, de harcsával és apró hallal az igazi, előre jól besózva. A lényeg pedig a paprika, mégpedig csakis tiszta forrásból, hiszen hiába a remek haltestek, ha a lélek keserű. A forralás is nagy odafigyelést igényel, elvégre a hal nem leégni, hanem úszni szeret, akkor jó, ha a bográcsban ezt megteheti. Ezért kell egy jó nagy kortynyi vörösbor bele, attól marad jó állagú a hús. Kavarni tilos, rázni viszont muszáj, hiszen az ízek így járják át igazán az ételt. Mehet bele egy egész paradicsom és persze adagonként egy hosszúkás, csípős pirospaprika, amit a legtöbben csak macskapöcsének hívnak. Attól lesz pikáns. Passzírozni viszont bűn, szidhatnak érte a szegediek.
Fontos az is, hogy a bogrács felfelé keskenyedjen, fala szinte a forró lére dőlve forgassa vissza az ízeket, elvégre nem gulyásleves készül, ami csak úgy szabadon gőzölöghet. Ha minden rendben megy, nem kell egy óra sem, s kész a remekmű, ami fogyasztható tésztával (ahogy Baján szokás), kenyérrel vagy mindkettővel. A legjobb, ha a halat kiszedjük a léből, s külön választunk belőle tányérunkra.
A jó halászlét pedig meg kell ünnepelni, hiszen ritkaságszámba megy, ennél több titkot azonban sajnos nem árulhatok el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.