Ritkán versenyeztetik főztjüket a halászlé igazi mesterei, hiszen tudják anélkül is, hogy az övék a legjobb a világon. A nagyszabású bajai népünnepély is főként a tizenkettedik éve rendre odasereglő vendégeknek szól, a helyiek inkább otthon, saját körben készítik a halaclit. Az igazi tudás birtokában kevesen vannak, a halászléfőzés egyetlen más „konyhai” tevékenységhez sem hasonlítható. S aki a szakácskönyv után nyúl, jobb, ha a bográcsot már be sem piszkolja, tanulni ugyanis csak egy mestertől lehet, olyantól, aki betekintést enged a szertartás nagy titkaiba.
A legjobbakban megmarad az alázat, ők minden halászléfőzésre kihívásként gondolnak, hiszen tudják, a hanyagság, a túlzott önbizalom és az alapanyagok nem megfelelő kiválasztása megbosszulja magát. A rossz halászlé olyan, mint a rossz vörösbor: büntetés. A jófajta viszont jutalom.
Az étel hagyma alapon tisztán pontyból is készülhet, de harcsával és apró hallal az igazi, előre jól besózva. A lényeg pedig a paprika, mégpedig csakis tiszta forrásból, hiszen hiába a remek haltestek, ha a lélek keserű. A forralás is nagy odafigyelést igényel, elvégre a hal nem leégni, hanem úszni szeret, akkor jó, ha a bográcsban ezt megteheti. Ezért kell egy jó nagy kortynyi vörösbor bele, attól marad jó állagú a hús. Kavarni tilos, rázni viszont muszáj, hiszen az ízek így járják át igazán az ételt. Mehet bele egy egész paradicsom és persze adagonként egy hosszúkás, csípős pirospaprika, amit a legtöbben csak macskapöcsének hívnak. Attól lesz pikáns. Passzírozni viszont bűn, szidhatnak érte a szegediek.
Fontos az is, hogy a bogrács felfelé keskenyedjen, fala szinte a forró lére dőlve forgassa vissza az ízeket, elvégre nem gulyásleves készül, ami csak úgy szabadon gőzölöghet. Ha minden rendben megy, nem kell egy óra sem, s kész a remekmű, ami fogyasztható tésztával (ahogy Baján szokás), kenyérrel vagy mindkettővel. A legjobb, ha a halat kiszedjük a léből, s külön választunk belőle tányérunkra.
A jó halászlét pedig meg kell ünnepelni, hiszen ritkaságszámba megy, ennél több titkot azonban sajnos nem árulhatok el.
Sokkoló élményéről számolt be Kapu Tibor édesapja
