Blaha Lujza szarvaspörköltje

Ludwig Emil
2007. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondavilágunkban vadásztörténethez kapcsolódik a vándorló magyarok otthonra találása: a Nimród fiak, Hunor és Magor gyönyörű szarvast űzvén vetődtek el ide, a kies Kárpát-medencébe. A Magyarországon 1147-ben átutazó freisingi püspök lejegyezte, hogy hazánk felette gazdag erdőkben, amelyek teli vannak a vadaknak minden fajtájával, így akár őt, főtisztelendő Ottót tekinthetjük az első hírvivőnek az itt kínálkozó kitűnő vadászati lehetőségekről. Nyolc és fél évszázad alatt sokan éltek vele. Régi uralkodóink szintén a vadállatok (és szelíd asszonyok) becserkészésével töltötték a szabad idejüket, az I. (Szent) László, IV. (Kun) László, III. Béla, Károly Róbert, I. (Nagy) Lajos és (I.) Mátyás király cselekedeteiről fennmaradt krónikák erről szólnak. A vadászatra jogosult feudális urak békeidőben mintha az állatok elejtésével gyakorolták volna a hadi fogásokat.
Mindezekről csupán rövid bevezetőben tájékoztat a most megjelent, Vadételek című könyv, Kútvölgyi Mihály és szakértő szerzőtársai legújabb munkája. A gabonakonyháról szóló, illetve a magyar szürke marhából, szárnyasokból, juhból, mangalicából, kecskéből és halból készült ételeket ismertető sorozatnak ez a nyolcadik, egyben utolsó kötete. És mivel Kútvölgyi elsősorban etnofotográfus, most sem hiányoznak a színes oldalakról a régi és újabb népművészeti tárgyakat, használati eszközöket bemutató képek, ezúttal a vadászat tárgyköréből. Azután következnek a receptek. Az ősmagyar pörköltről megtudhatjuk, hogy – fokhagyma híján – medvehagymával készült és paprika nélkül, amiből látszik, hogy milyen nagy jelentősége volt számunkra Amerika felfedezésének. Ha már véget vetett a körmöci aranyunk piaci hegemóniájának, legalább pótolta, piros arany formájában e súlyos gasztronómiai fogyatékosságunkat. Hogyan is lehetett volna nélküle elkészíteni (dél-bácskai módra) azt a tavaszi belsőségpaprikást, amely a frissen elejtett őzbak feldarabolt veséjéből, májából, tüdejéből és szívéből áll újra össze a bográcsban? Gazdagon illusztrált könyvről lévén szó, itt csak a receptekből való válogatásra van módunk: tárkonyos nyúlleves, fürjleves, vörösboros vaddisznótokány, vargányás szarvaspörkölt rókagombás gombóccal, vadpástétom aszalt gyümölcsökkel, különböző vadas mártások. És persze a vadhúsból készült kolbászok, szalámik, sonkák, hurkák és sütni való nyársak ínycsiklandozó leírásai, színes fényképei. A Megőrzött ízek című gasztronómiai sorozat zárókötete ismét bepillantást kínál a magyarok étkezési hagyományaiba, és kitekint az elszakított országrészeinkben élők evési-ivási szokásaira. Jó étvágyat hozzá!
(Kútvölgyi Mihály: Vadételek. Timp Kiadó, Budapest, 2007. Ára: 3800 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.