Elkészültek az első guargumitesztek

Több mint két héttel az Európai Unió jelzése után elkészültek az első guargumival készült élelmiszerek dioxintesztjei. A laboratóriumokban nem találtak mérgező anyaggal előállított terméket, de eddig csak a minták töredékét vizsgálták meg.

D. Szabó Edina
2007. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződtek az első dioxin-tesztek a guargumit tartalmazó élelmiszereknél. A tegnap délelőtti sajtótájékoztatón csupán négy dokumentum állt az újságírók rendelkezésére a földművelésügyi minisztériumban. Mindegyik a Fornetti Fagyasztott Pékárutermelő és Kereskedelmi Kft. eredménye volt. A vállalkozás hét mintát küldött a laboratóriumnak; a vizsgálatok kimutatták, hogy a termékek dioxinmentesek, így nyugodtan lehet fogyasztani azokat. Közben folyamatosan érkeznek az adatok, ezekről a www.oevi.hu honlapon lehet tájékozódni. Palásti József, a Fornetti tulajdonosa közölte: biztosak voltak abban, hogy nincs mérgező anyag péksüteményeikben, a vásárlók megnyugtatása érdekében azonban fontosnak tartották elvégeztetni a teszteket. A további cégek vizsgálatainak eredményeire még várni kell. Eddig 57 mintát kapott az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság. Süth Miklós országos főállatorvos elmondta: péntekig 343 vállalat tett eleget a bejelentési kötelezettségének, miszerint Indiából vagy ismeretlen helyről származó guargumit forgalmaz vagy használ termékeiben. Hozzátette: az Európai Unió vizsgálja annak valószínűségét, hogy párhuzamba állítható-e a dioxinszennyezettség és az úgynevezett pentaklór-fenol- (pcp) tartalom. Az utóbbi vegyület kimutatása ugyanis nagyságrendekkel olcsóbb, 35 ezer forint, míg a másik eljárás ára 220 ezer forint. Ráadásul a pcp-teszt két napot vesz igénybe, míg a másik négy nap alatt végezhető el. Ha kiderül, hogy abban a mintában, amelyikben a pentaklór-fenol található, dioxin is van, a továbbiakban ezt alkalmazza az élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Az egyik vegyület jelenlétéből ugyanis következtetni tudnak a másikra. Eddig 19 mintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaz-e pentaklór-fenolt, mindegyik eredmény negatív lett.
Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy a napokban szorosan együttműködtek a hatóságok, a kereskedők és a forgalmazók. Hozzátette: a Friesland Hungária Zrt. (legutóbbi számunkban tévesen Freislandként írtuk le a cég nevét) sárgabarackos Túróvarázs és Krémes duó nevű termékeit már levették a boltok polcairól. A cég mintáinak vizsgálataival hétfőn végeznek a szakemberek. Mint ismeretes, a Friesland használt abból a csehországi dzsemből, amelyet a magasabb méreganyag-tartalmú indiai guargumival készítettek.
Tegnap délután újabb eredmények láttak napvilágot: a Tesco-Global Zrt., a Stamag-Ireks Kft., az Almi Hungary Kft., a Tutti Élelmiszeripari Kft. és a Danone termékei sem tartalmaznak pcp-t és dioxint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.