Befejeződtek az első dioxin-tesztek a guargumit tartalmazó élelmiszereknél. A tegnap délelőtti sajtótájékoztatón csupán négy dokumentum állt az újságírók rendelkezésére a földművelésügyi minisztériumban. Mindegyik a Fornetti Fagyasztott Pékárutermelő és Kereskedelmi Kft. eredménye volt. A vállalkozás hét mintát küldött a laboratóriumnak; a vizsgálatok kimutatták, hogy a termékek dioxinmentesek, így nyugodtan lehet fogyasztani azokat. Közben folyamatosan érkeznek az adatok, ezekről a www.oevi.hu honlapon lehet tájékozódni. Palásti József, a Fornetti tulajdonosa közölte: biztosak voltak abban, hogy nincs mérgező anyag péksüteményeikben, a vásárlók megnyugtatása érdekében azonban fontosnak tartották elvégeztetni a teszteket. A további cégek vizsgálatainak eredményeire még várni kell. Eddig 57 mintát kapott az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság. Süth Miklós országos főállatorvos elmondta: péntekig 343 vállalat tett eleget a bejelentési kötelezettségének, miszerint Indiából vagy ismeretlen helyről származó guargumit forgalmaz vagy használ termékeiben. Hozzátette: az Európai Unió vizsgálja annak valószínűségét, hogy párhuzamba állítható-e a dioxinszennyezettség és az úgynevezett pentaklór-fenol- (pcp) tartalom. Az utóbbi vegyület kimutatása ugyanis nagyságrendekkel olcsóbb, 35 ezer forint, míg a másik eljárás ára 220 ezer forint. Ráadásul a pcp-teszt két napot vesz igénybe, míg a másik négy nap alatt végezhető el. Ha kiderül, hogy abban a mintában, amelyikben a pentaklór-fenol található, dioxin is van, a továbbiakban ezt alkalmazza az élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Az egyik vegyület jelenlétéből ugyanis következtetni tudnak a másikra. Eddig 19 mintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaz-e pentaklór-fenolt, mindegyik eredmény negatív lett.
Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy a napokban szorosan együttműködtek a hatóságok, a kereskedők és a forgalmazók. Hozzátette: a Friesland Hungária Zrt. (legutóbbi számunkban tévesen Freislandként írtuk le a cég nevét) sárgabarackos Túróvarázs és Krémes duó nevű termékeit már levették a boltok polcairól. A cég mintáinak vizsgálataival hétfőn végeznek a szakemberek. Mint ismeretes, a Friesland használt abból a csehországi dzsemből, amelyet a magasabb méreganyag-tartalmú indiai guargumival készítettek.
Tegnap délután újabb eredmények láttak napvilágot: a Tesco-Global Zrt., a Stamag-Ireks Kft., az Almi Hungary Kft., a Tutti Élelmiszeripari Kft. és a Danone termékei sem tartalmaznak pcp-t és dioxint.
Erdőtűz pusztít a Grand Canyonban + videó
