Sok hiányosságra derült fény az ÁNTSZ ellenőrzései során, az 1050 vizsgált mintából 86 (nagyjából nyolc százalék) kifogásolható volt, tájékoztatott tegnap közleményében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). A leggyakrabban a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazásával, a mosogatási eszközök, a tárolás és a tisztálkodás feltételeinek hiányosságaival, valamint a helyiségek nem megfelelő tisztaságával és kopottságával sértették meg a szabályokat a tulajdonosok. A lefagyasztott ételeket sem jelölték mindig megfelelően. Az ÁNTSZ a fővárosban és környékén olyan nagy fesztiválokon és tömegrendezvényeken vizsgálódott, mint a Sziget Fesztivál, a Forma–1 Magyar Nagydíj, a francia utcabál, a Mesterségek ünnepe, az aszódi fesztivál, a Summerfest folklór fesztivál, a Red Bull Air Race stb. A többi régióból 34 rendezvényen ellenőriztek a szakemberek, összesen 9968 vizsgálatot végeztek el. A mogyoródi szalmonellafertőzés mellett, amikor az említett étkezdét be kellett zárni, a többi eseményen száz kilónál több húst kellett zárolni. 23 vendéglátó-ipari egység működését függesztették fel takarítatlanság, rossz higiénés helyzet, ivó-, vagy meleg víz hiánya miatt. Máshol tárgyi hiányosságokat fedeztek fel, és voltak hosszú ideje rosszul működő büfék, étkezdék is.
A tó partján végzett ellenőrzések során az egyes vendéglátóhelyek negyven százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot. A legtöbbször a hűtőkapacitás volt kicsi, vagy az árut szabálytalanul raktározták. Leginkább a nyári hőség csúcspontján volt gond a hűtés megoldása, a meleg csökkenésével a vállalkozók már megfelelően tudták tárolni áruikat. A diákok nyári munkavállalásával is gyakran volt gond, ugyanis nekik a legtöbbször nem volt kellő szakismeretük.
Nagy-Britannia csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz
