Éttermek koszos konyhákkal

Csaknem tízezer ellenőrzést végzett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a nyár folyamán, amelyek során több mint 135 millió forintnyi büntetést szabott ki a vendéglátókra. A Forma–1 Magyar Nagydíján többen is rosszul lettek, és kórházba kerültek szalmonellabaktérium miatt, ami egy keleti ételeket kínáló büfé árujában volt.

Urbán Péter
2007. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok hiányosságra derült fény az ÁNTSZ ellenőrzései során, az 1050 vizsgált mintából 86 (nagyjából nyolc százalék) kifogásolható volt, tájékoztatott tegnap közleményében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). A leggyakrabban a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazásával, a mosogatási eszközök, a tárolás és a tisztálkodás feltételeinek hiányosságaival, valamint a helyiségek nem megfelelő tisztaságával és kopottságával sértették meg a szabályokat a tulajdonosok. A lefagyasztott ételeket sem jelölték mindig megfelelően. Az ÁNTSZ a fővárosban és környékén olyan nagy fesztiválokon és tömegrendezvényeken vizsgálódott, mint a Sziget Fesztivál, a Forma–1 Magyar Nagydíj, a francia utcabál, a Mesterségek ünnepe, az aszódi fesztivál, a Summerfest folklór fesztivál, a Red Bull Air Race stb. A többi régióból 34 rendezvényen ellenőriztek a szakemberek, összesen 9968 vizsgálatot végeztek el. A mogyoródi szalmonellafertőzés mellett, amikor az említett étkezdét be kellett zárni, a többi eseményen száz kilónál több húst kellett zárolni. 23 vendéglátó-ipari egység működését függesztették fel takarítatlanság, rossz higiénés helyzet, ivó-, vagy meleg víz hiánya miatt. Máshol tárgyi hiányosságokat fedeztek fel, és voltak hosszú ideje rosszul működő büfék, étkezdék is.
A tó partján végzett ellenőrzések során az egyes vendéglátóhelyek negyven százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot. A legtöbbször a hűtőkapacitás volt kicsi, vagy az árut szabálytalanul raktározták. Leginkább a nyári hőség csúcspontján volt gond a hűtés megoldása, a meleg csökkenésével a vállalkozók már megfelelően tudták tárolni áruikat. A diákok nyári munkavállalásával is gyakran volt gond, ugyanis nekik a legtöbbször nem volt kellő szakismeretük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.