Nem volt ideális strandidő a hét végén a Balatonnál, így még azok is engedtek a gasztronómiai rendezvények csábításának, akik egyébként tartanak a súlygyarapodástól. A Somogy megyei Nagyszakácsiban tizenötödik alkalommal rendezték meg a királyi szakácsok találkozóját. Az elnevezés onnan ered, hogy valamikor itt volt a királyi szakácsok birtoka. A háromnapos programon több száz esztendős receptek alapján, korabeli eljárásokkal készítették különleges ételeiket a résztvevők. Az idén a korábbi évek főzőversenyeinek győzteseit invitálták meg a kemencék és a tűzhelyek mellé a szervezők. Az étkek mellett nagy sikere volta a középkori ruhákba öltözött harcosok, táncosok, gólyalábas mutatványosok bemutatójának is.
A tó partján Lellén és Füreden is nagyszerű italok és ételek csábítják a következő napokban a vendégeket. Balatonlellén a szőlőtermés védőszentjének tartott villáműző Szent Donát tiszteletére tizenötödik alkalommal rendezik meg a borünnepet. A szerdán kezdődő egyhetes programon az idén huszonöt boglári, szőlősgyöröki és lellei gazda kínálja nedűit. Az idén a helybélieken kívül vendégként a kárpátaljai Beregszász termelői is elhozzák legfinomabb italaikat.
Az északi part patinás üdülőhelyén, Füreden is megnyitotta kapuit a gazdag hagyományokkal rendelkező, három héten át tartó borünnep, amelyet központi támogatással szervezett meg a város. A különleges halételek meg a jó bor mellé esténként jó zenét is kínálnak a vendégeknek. E hét végén sem éheznek, szomjaznak a balatoniak. Badacsonytördemicen szürkemarhafőző- és szürkebarátversenyt rendeznek, Györökön bordalfesztivált, a szóládiak pedig a különleges látványt nyújtó löszpincesorukba várják a borivókat.
Orbán Viktor: Régi és kínzó adósságát teljesítette Magyarország