A romániai lakosságon is kitört a guargumi-adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek miatti pánik, miután kiderült: két Danone- termék is tartalmazhat rákkeltő dioxint. A bukaresti állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság a napokban hozta nyilvánosságra, hogy augusztus 14-én arról kapott értesítést Brüsszeltől, hogy Romániába is juthatott olyan dioxinnal szennyezett guargumi, amelyet a gyümölcsös joghurtok elkészítéséhez is felhasználnak. A gyanús termékeket először egy ploiesti-i hipermarketben foglalták le, a mintákat pedig elküldték az Európai Unió által is elismert budapesti laboratóriumba, ahol várhatóan augusztus 29-én születnek meg a vizsgálat eredményei. Ezt követően a szakhatóság átfogó ellenőrzésbe kezdett a romániai áruházakban, ahonnan mindeddig több száz kilogramm Danone-terméket vontak be. Egészen pontosan a francia társaság által Csehországban gyártott, erdei gyümölcs és barack ízesítésű gyümölcsjoghurtról van szó, amelyekben feltételezhetően magas a dioxinszennyezés. Liviu Rusu, a romániai élelmiszer-biztonsági hatóság igazgatója szerint két alkalommal kerülhetett dioxinnal fertőzött Danone gyümölcsjoghurt az országba, és az egyik tétel szavatossági ideje augusztus 20-án lejárt, míg a másiké szeptember 11-én fog. Egyébként a Danone Románia Kft. közleményben elismerte, hogy joghurtjaikhoz használnak guargumit tartalmazó gyümölcskészítményeket, de ezek a társaság szerint nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra. A világ egyik legnagyobb tejtermék-forgalmazója közölte: guargumi nem közvetlenül kerül a Danone joghurtba, amely így nagyon kevés koncentrációban tartalmazza azt: 125 gramm joghurtban 0,02 gramm guargumi található. A Danone közleménye szerint az augusztus 14-i figyelmeztetés után azonnal leállították a gyanús gyümölcskészítmények felhasználását, és az azokból készült termékeket vizsgálatnak vetették alá. A vállalat szerint valamennyi, piacon található terméke biztonságos a fogyasztókra nézve.
Szijjártó Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara új vezetésével tárgyalt