Nagy valószínűséggel Staphilococcus aureus baktérium okozta a hét végi kiskundorozsmai ételmérgezést – közölte lapunk kérdésére Tombácz Zsuzsa, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Igazgatósága járványügyi osztályának vezetője. Mint mondta, biztosat csak péntekre tud mondani a labor, addig ugyanis további vizsgálatokat végeznek az ételmintákon. Hozzátette azonban, hogy a betegek tünetei (rövid, néhány órás lappangási idő, hasmenés, hányás) megfelelnek ennek a kórokozónak. A baktériumot egyébként a grízes tésztában találták meg.
Tombácz Zsuzsa tudatta: a Staphilococcus aureus tünetmentesen bármelyik ember torkában és orrában megjelenhet. Az ételbe úgy kerülhet, ha valaki például orrfújás után nem mos kezet. – Emiatt tegnap az érintett étterem minden dolgozójától orr- és torokváladékot vettünk, ezek vizsgálata is a hét második felében készülhet el – jelentette be az osztályvezető.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, a hét végén Kiskundorozsmáról többen is kórházba kerültek ételmérgezés miatt. A betegek mind a kiskundorozsmai Vadliba étterem által főzött palóclevest és grízes tésztát ették, a menüt az önkormányzat fizeti a szociálisan rászorulóknak. A kórházba kerültek közül tegnapra már csak három idős asszonyt és egy tíz hónapos csecsemőt tartottak a fertőzőosztályon, a többieket hazaengedték.
Egyelőre nem nyit ki újra az étterem. Az ÁNTSZ ugyanis pénteken felfüggesztette az étterem működését, mert a vendéglő koszos volt, a hűtők takarítatlanok. A hatóság fertőtlenítőszeres takarítást és tisztasági festést rendelt el. – A vendéglő megnyitásához az ÁNTSZ újbóli ellenőrzése szükséges, az étterem vezetője azonban eddig nem jelezte, hogy elkészült volna az előírt munkákkal – mondta az osztályvezető.
Matteo Salvini újra bíróság elé állhat
