Hasonlóan az állattenyésztőkhöz, az élelmiszer-feldolgozóknak is az árak emelkedése okoz gondokat – közölte lapunkkal Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) ügyvezető elnöke. Tájékoztatása szerint, az olyan termékek kivételével, mint például az alma, amely ezúttal a legnagyobb szabolcsi termőterületen lefagyott, lényegében rendelkezésre áll az alapanyag. Ugyanakkor – tette hozzá – a feldolgozók egyes termékekhez a tavalyihoz képest száz százalékkal drágábban jutnak hozzá. A legdrasztikusabb áremelkedés a növényi olaj és a gabonafélék esetében volt tapasztalható. Ez a közeljövőben akár komoly gondokat is okozhat, mivel a korábbi évek tapasztalata szerint a feldolgozók a belföldi piacon nem vagy nem teljes mértékben tudták érvényesíteni a kereskedelmi láncok felé az áremelkedéseket, ezért várhatóan tovább romlik a cégek nyereségessége, miközben a fogyasztói árak nyilvánvalóan jelentősen fognak emelkedni. Az élelmiszer-feldolgozók tavaly lényegében a hét évvel ezelőtti termelési szint mellett, árbevétel-arányosan összességében alig két százalék körüli nyereséget értek el – mondta az ÉFOSZ ügyvezető elnöke. Vagyis ha idén nem tudják érvényesíteni a drasztikus áremelkedéseket, várhatóan a legtöbb feldolgozó kénytelen veszteséget elkönyvelni, s a hazai tulajdonú, kisebb tőkeerővel rendelkező társaságok működése is veszélybe kerülhet.
Menczer to Magyar: You're Pushing Zelensky's Propaganda—Aren’t You Ashamed?
